Električni automobili u voznom parku Sparkasse banke

Električni automobili u voznom parku Sparkasse banke

Aktivan doprinos održivosti i očuvanju okoliša

55
0
PODIJELI

U skladu sa strategijom da doprinosi održivom razvoju i zaštiti okoliša, Sparkasse banka je pri obnovi svog voznog parka uključila i flotu novih električnih automobila. Ova odluka je jedna u nizu inicijativa usmjerenih ka smanjenju vlastitog karbonskog otiska te podržavanju pozitivnih ekoloških praksi.

“Kao velika institucija, želimo aktivno doprinositi smanjenju emisija CO2, energetskoj efikasnosti i promovirati svijest o očuvanju okoliša, prvenstveno na vlastitom primjeru”, navode iz Sparkasse Banke.   

Trenutno 25% ukupne automobilske flote ove banke čine automobili na električni pogon, sa ciljem i planom da se ovaj udio postepeno povećava.

Kao uslov za aktivnu integraciju električnih automobila u poslovnu svakodnevnicu, banka je pripremila i 9 punionica za električna vozila širom Bosne i Hercegovine, uz cilj da se ova infrastruktura i širi.

Ove punionice će se učiniti dostupnim za korištenje i klijentima banke, potičući tako rast zelene mobilnosti na širem nivou.

Uz jačanje flote električnim vozilima, Sparkasse Banka provodi niz drugih inicijativa usmjerenih ka održivosti i odgovornosti prema okolišu.

Primjeri inicijativa sa kojima banka povećava održivost vlastitog poslovanja su ulaganja u obnovljive izvore energije kao što su vlastite fotonaponske elektrane – solari  na poslovnicama banke, korištenje recikliranih materijala u produkciji bankovnih kartica, digitalizacija procesa radi smanjenja potrošnje papira, odvajanje otpada u svrhu reciklaže itd. Jednako tako, Sparkasse Banka aktivno promovira i podržava inicijative očuvanja okoliša u zajednicama u kojima posluje poput tradicionalnih čišćenja vodenih lokacija i pošumljavanja širom BiH, a u kojima aktivno učestvuju i njeni uposlenici.