Grupacija EIB obavezala se na rekordno finansiranje u oblasti podrške energetske sigurnosti...

Grupacija EIB obavezala se na rekordno finansiranje u oblasti podrške energetske sigurnosti i zelene privrede EU

13
0
PODIJELI

· Podrška ugovorena za projekte koji doprinose nezavisnosti EU od uvoza fosilnih goriva u 2022. godini prelazi 17 milijardi evra.
· EIB uveliko premašuje cilj postavljen za 2025. godinu – da najmanje 50% svog ukupnog finansiranja usmeri za klimatske mere i održivost životne sredine.
· Među ključnim prioritetima za ovu godinu biće podrška za investicije radi zaštite evropske konkurentnosti i napretka u ostvarivanju ciljeva politike EU na globalnom nivou.

Grupacija Evropske investicione banke tokom prošle godine ugovorila je rekordan iznos finansiranja za obnovljive izvore energije, efikasnost, izgradnju skladišta i mreže, čime je pokazala odlučnost da se obezbedi snabdevanje energijom i u vremenima krajnje neizvesnosti. Ukupno finansiranje EIB za projekte održive energije unutar Evropske unije (EU) dostiglo je do sada nezabeleženih 17,06 milijardi evra, u skladu sa posebnim paketom podrške u okviru plana REPowerEU namenjenom prestanku zavisnosti EU od ruskog gasa.

Grupacija EIB (Evropska investiciona banka i Evropski investicioni fond) prošle godine potpisala je investicije u iznosu od 72,5 milijardi evra, koje bi do 2026. godine trebalo da mobilišu oko 260 milijardi evra i otvare 950.000 radnih mesta. Gotovo polovina kreditiranja u Evropskoj uniji (46%) ugovorena je za projekte u kohezionim regionima, potvrđujući podršku Banke ravnopravnom razvoju zemalja članica EU.

„Ispunili smo obećanja, premašili ciljeve, tvrdnje dokazali delima,” izjavio je predsednik EIB Verner Hojer prilikom objavljivanja godišnjih rezultata Grupacije u Briselu. „Banka EU angažuje pun kapacitet svog finansijskog arsenala da ublaži ekonomsku krizu izazvanu Putinovom neopravdanom agresijom i postavi temelje održivog oporavka.”

EIB je pružila hitnu pomoć za Ukrajinu isplatom sredstava u visini od 1,7 milijardi evra, kako bi pomogla hitnu obnovu infrastrukture uništene ruskim bombardovanjem. Banka ostaje posvećena jačanju svojih aktivnosti u Ukrajini, u skladu sa ovlašćenjima koja su joj dali lideri EU, u bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom, Evropskim parlamentom i međunarodnim partnerima.

Pored podrške Ukrajini, ogranak banke EIB Global ugovorio je nove investicije u iznosu od 9,1 milijarde evra i za druge zemlje van EU. Time je dostigao 10,8 milijardi evra ukupnih investicija od svog nastanka početkom prošle godine. „Od zelene energije u Africi, do obezbeđivanja pristupa čistoj vodi stanovnicima Jordana, EIB Global je čvrsto rešen da finansira globalni pravičan prelazak na klimatsku neutralnost”, rekao je v.d. generalnog direktora EIB Global Markus Bernt. „Uvereni smo da zajedno sa Evropskom komisijom i partnerima možemo da podržimo investicije u vrednosti od 100 milijardi evra za projekte koji doprinose EU strategiji Global Gateway, potvrđujući ulogu EIB Global u ostvarivanju ciljeva politike EU u pogledu održivog rasta u celom svetu.”

Finansiranje EIB u održive projekte značajno je povećano na 36,5 milijardi evra (58% od ukupnog obima investiranja), što znači da je banka ispunila obavezu da najmanje polovinu svojih sredstava posveti klimatskim merama i održivosti životne sredine. Time se Grupacija EIB približila svom cilju da u ovoj deceniji nameni hiljadu milijardi evra za zelene projekte, s obzirom da je već tokom protekle dve godine podržala investicije vredne 222 milijarde evra.

„U vreme kada Sjedinjene Američke Države pokreću najveći program zelenih subvencija u istoriji, od ključnog je značaja da Evropa održi korak i ostane na svom putu kako radi naše planete, tako i radi zaštite konkurentnosti naših privreda”, rekao je predsednik Hojer. „Banka EU će dati svoj doprinos finansiranjem domaćih inovacija koje će nas dovesti do klimatski neutralne ekonomije.”

Aktivnosti EIF

Evropski investicioni fond (EIF) je 2022. godine uložio 9 milijardi evra u male biznise i projekte u oblasti klimatskih promena i infrastrukture. Ova sredstva bi trebalo da mobilišu investicije u vrednosti od oko 97 milijardi evra za podršku zelenoj i digitalnoj tranziciji evropske privrede i konkurentnosti. Oko jedne trećine sredstava usmereno je za oblasti održivosti i zelene transformacije, dok je 27% investirano u manja preduzeća koja posluju u oblastima inovacija i digitalizacije.

Bez obzira na nepovoljne ekonomske projekcije za 2023, EIF planira da nastavi sa uvođenjem višenamenskog programa InvestEU i dopuni ga novim planovima, kao što je Inicijativa za evropske tehnološke šampione, čije pokretanje se očekuje u narednim nedeljama. Fokus će biti na ulaganjima za  podršku plana REPowerEU.

„U skladu sa dosadašnjim rezultatima, EIF će nastaviti da deluje mudro i odlučno, prilagođavajući se dinamici tržišta i nastojeći da javna sredstva usmerava delotvorno, tamo gde su najpotrebnija”, rekla je izvršna direktorka EIF Marjut Falkstet. „Nastavićemo da podržavamo evropska mala preduzeća, istovremeno šireći svoje aktivnosti na finansijska rešenja orijentisana na održivost, kao što su klimatski i infrastrukturni fondovi.”

Odgovor na pandemiju

Po izbijanju pandemije, Grupacija EIB je pravovremeno reagovala i evropskim preduzećima stavila na raspolaganje značajna finansijska sredstva. Uz podršku 22 države članice, Grupacija EIB je osnovala Evropski garantni fond (EGF) koji je tokom dve godine aktivnosti obezbedio 20,9 milijardi evra (od raspoložive 24,2 milijarde) u vidu zajmova, garancija, vlasničkog i kvazivlasničkog finansiranja. Ta sredstva su omogućila preduzećima, a naročito malim i srednjim, da se izbore sa posledicama pandemije. Očekuje se da ukupna finansijska sredstva dostupna u okviru EGF mobilišu investicije vredne 183,5 milijardi evra za evropsku privredu.