Profesor dr. Zlatko Lagumdžija dobitnik prestižnog priznanja tokom 10. godišnje Konferencije Boston...

Profesor dr. Zlatko Lagumdžija dobitnik prestižnog priznanja tokom 10. godišnje Konferencije Boston Global Forum na Harvardu

36
0
PODIJELI

Na Harvard University održana je Boston Global Forum (BGF) 10. godišnja Konferencija pod nazivom “Kreiranje ere globalnog prosvjetljenja“ (Creating an Age of Global Enlightenment) u organizaciji Svjetskog društva za vještačku inteligenciju (Artificial Intelligence World Society – AIWS) i BGFa.

Dr. Zlatko Lagumdžija, profesor Ekonomskog Fakulteta u Sarajevu, zajedno sa vodećim istraživačima i profesorima iz domena vještačke inteligencije i njene primjene sa Harvard, MIT i Stenford univerziteta, bio je jedan od uvodničara na ovoj dvodnevnoj konferenciji.

Povodom desete objetnice Boston Global Foruma guverner Michael Dukakis, predsjednik BGF i bivši kandidat za predsjednika SAD, i Thomas Peterson profesor Harvard Kennedy School, član Upravnog odbora BGF i direktor Instituta za liderstvo i inovativnost, su uz prigodno obraćanje odali počast i priznanje za izuzetan doprinos dr. Zlatku Lagumdžiji kao jednom od vodećih autora Boston Global Foruma i Svjetskog društva za vještačku inteligenciju.

Tim povodom dr. Lagumdžija, koautor “Društvenog dogovora za eru vjestačke inteligencije” (Social Contract for the AI Age) i knjige ”Preoblikovanje svijeta – era globalnog prosvećenja” (Remaking the World – Toward an Age of Global Enlightenment), održao je uvodno izlaganje (keynote speech) na temu “Manifest – Aktivnost Svjetskog društva za vjestačku inteligenciju u kreiranju ere globalnog prosvetiteljstva” (Manifesto – AIWS Actions to create an Age of Global Enlightenment).

Duštveni dogovor za eru vještačke inteligencije i knjiga Preoblikovanje svijeta su nastali kao rezultat serije skupova pod okriljem Svjetskog društva za vjestačku inteliigenciju (AIWS) tokom protekle dvije godine u kojima je dr Lagumdžija dao svoj autorski doprinos sa kolegama sa Harvarda, MIT i BGF među kojima su i vint cerf poznat kao “otac interneta” i Edward Feingenbaum, “otac ekspertnih Sistema”.