Siniša Adžić, predsjednik Uprave Nove banke: Odlazak u banke uskoro će postati...

Siniša Adžić, predsjednik Uprave Nove banke: Odlazak u banke uskoro će postati istorija

1124
0
PODIJELI

U 2021. godini smo ostvarili najbolje pokazatelje poslovanja od osnivanja Kriza predstavlja izazove, probleme, ali i prilike a njen dugoročni uticaj još nije poznat Ulaganje u nove, moderne tehnologije, te njihova realizacija su nezaustavljiv proces kojem se Nova banka strateški okrenula i dočekuje ih širom otvorenih ruku U korak sa razvojem tehnologija, razvijaju se i načini i metode koje koriste prevaranti pa u Novoj banci pratimo trendove zaštite od sajber kriminala i kontinuirano ih unapređujemo


Razgovarao: Zlatko VUKMIROVIĆ

  • Poštovani gospodine Adžiću, bliži se kraj još jedne godine koju će obilježiti pandemija koronavirusa. Vjerujemo da se već može govoriti u poslovnim rezultatima Nove banke u 2021. godini. Kakvi će oni biti?

– Mogu slobodno reći da smo mi u Novoj banci naučili živjeti sa koronavirusom, isto kao i naši klijenti. Život i posao moraju ići dalje, a kao Banka preduzimamo sve mjere da maksimalno zaštitimo klijente i naše radnike.

2021. godina je posebno značajna za Novu banku jer smo ostvarili najbolje pokazatelje poslovanja od osnivanja. U ovoj godini aktiva Banke je dostigla iznos od 2,5 milijarde KM, što je rast od 10% u odnosu na prethodnu godinu. Uz aktivu Banke je rastao i stepen korištenja svih proizvoda Banke, ali i broja korisnika. Za prvih devet mjeseci neto dobit Banke je iznosila 18 miliona KM, a pozitivan trend očekujemo i u poslednjem kvartalu.

Ono što nam je posebno važno je da smo ove godine napravili važan iskorak u odnosu na prethodni period, u dijelu koji se odnosi na unutrašnju reorganizaciju Banke, kako bi bili bliže našim klijentima, ali i kako bi stvorili preduslove za digitalnu banku budućnosti. Već vidimo da je naša mobilna aplikacija Smart Nova bila pun pogodak, te da je dobrim dijelom obilježila 2021. godinu.

SLUŠAMO, PITAMO PA RADIMO

  • Na čemu se baziraju dobri poslovni rezultati Banke na čijem ste čelu?

– Snaga našeg uspjeha leži u partnerskim odnosima koje godinama gradimo, u dijeljenju zajedničke vizije i vrijednosti. Od prvog dana, pa tokom svih godina, naš cilj je dvojak – da olakšamo klijentima pristup finansijskim uslugama i da, sa druge stane pružimo doprinos daljem razvoju društva u kom poslujemo, podržavajući razvoj klijenata pravnih lica. I upravo zato nas veliki broj klijenata doživljava kao svoju, domaću banku, kojoj u turbulentnim vremenima vjeruje. Pažljivo slušamo, pitamo i onda radimo.

Sa druge strane, vjerujemo u naše radnike. Oni su ključna vrijednost Nove banke. Nastojimo da unaprijedimo uslove u kojima naši radnici rade, da im omogućimo da napreduju u poslovima koje rade, da se stiču nova znanja i iskustva, da shvate da je Banka kao poslodavac uvijek tu za svoje radnike.

  • Kakve su Vaše prognoze kada je posrijedi nešto širi ambijent, konkretno poslovanje bankarskog sektora Bosne i Hercegovine?

– Bankarski sektor BiH je izuzetno stabilan. I od strane Evropske Komisije potvrđena je ekvivalencija nadzornog i regulatornog okvira u BiH, međutim, banke se suočavaju sa previsokom likvidnošću, koja zbog uvođenja dodatnih naknada od strane Centralne banke BiH značajno utiče na povećanje troškova. Sa druge strane, mogli smo pročitati da je ovakvo rješenje Centralne banke usmjereno ka upošljavanju slobodnih novčanih sredstava i treba da usmjeri banke da se više okrenu ka kreditnim aktivnostima.

Dakle, kreditna aktivnost je pod uticajem pooštravanja regulative i uvođenja dodatnih kapitalnih zahtjeva od strane Agencija za bankarstvo (npr. MREL), pa dodatni oprez nije nepotreban.

U ovakvim okolnostima, čini se da je izostao dijalog između svih učesnika na tržištu u smislu implikacija koje pojedinačne odluke imaju na rast kredita, a samim tim i na privredni rast. U svakom slučaju, bankarski sektor će u datim granicama i dalje podržavati sektor stanovništva i privrede, uz dalji razvoj digitalnih kanala i usluga.

TAMO SMO GDJE SU KLIJENTI

  • Uvijek kada pomislimo na kraj pandemije, ukaže nam se neki novi soj i neka nova loša okolnost. Ipak, pretpostavljamo da je i Nova banka naučila da se prilagođava takvim izazovima pa i u skladu sa njima planira vlastitu budućnost. Šta su, dakle, u takvim okonostima bliži i dalji ciljevi Banke na čijem ste čelu?

– Pandemija je promijenila poslovanje svih. Neke je vratila par koraka unazad, neke pogurala naprijed. Mi smo tamo gdje su naši klijenti. Trudimo se da se brzo prilagodimo svakodnevnim promjenama. Kriza predstavlja izazove, probleme, ali i prilike i njen dugoročni uticaj još nije poznat.

Naš cilj i danas, ali i sutra je gotovo jednak: briga o zaposlenima, dokazivanje vrijednosti klijentima, priprema za gori ekonomski scenario, jačanje osnovnih poslovnih aktivnosti, ali i jačanje vrijednosti Nove banke, kao snažne i jake domaće banke.

  • Pandemija je svakako ubrzala tzv. IV industrijsku revoluciju i digitalizaciju u bankarskom sektoru. Kako se Nova banka prilagodila tom trendu?

– Četvrta industrijska revolucija pod kojom možemo da smatramo digitalizaciju, automatizaciju i optimizaciju procesa, je prirodni slijed događaja u evoluciji poslovanja svake odgovorne organizacije pa tako i Banke kao i čitavog bankarskog i industrijskog sektora. Mi smo se, u svojoj prošlosti, ali i danas, nesumnjivo nametnuli kao jedan od lidera razvoja i implementacije novih tehnolologija koji za cilj imaju olakšanje, ubrzanje i pojednostavljivanje procesnih koraka koji se odvijaju u Banci.

Planiramo i u budućnosti nastaviti trend razvoja i biti lider u inovativnim rješenjima koja će prvenstveno osjetiti naši korisnici, a takođe i radnici kojima će biti olakšane, ubrzane i pojednostavljene procesne aktivnosti.

Ulaganje u nove, moderne tehnologije, te njihova realizacija su nezaustavljiv proces kojem se Nova banka strateški okrenula i širom otvorenih ruku ih dočekuje i to ne posmatra samo kao nove izazove nego kao evolucioni korak koji će Banku dovesti na novi stepen poslovanja koji će omogućiti olakšano obavljanje svakodnevnih potreba na relaciji Banka-klijent, te olakšati svima životnu migraciju kroz današnja krizna vremena.

Mi u Novoj banci nezaustavljivo idemo u pravcu prihvatanja novih tehnologija i opravdano očekujemo lidersku poziciju u više segmenata poslovanja.

KONKURENCIJA TJERA NA KVALITET

  • S druge strane, činjenica je da tehnologija u srednjoročnom razdoblju omogućava veću konkurenciju fintech kompanija i velikih tehnoloških preduzeća. Koliko u tome vidite prijetnju a koliko nove poslovne prilike?

– Odgovor na vaše pitanje je i da i ne.

Bosna i Hercegovina još nije prošla kroz proces digitalizacije, što pokazuje da još uvijek ne postoje preduslovi za fintech kompanije. Ali, to ne znači da u narednom periodu nećemo imati prve takve kompanije. Pogledajte samo primjere zemalja iz okruženja – hrvatska kompanija Aircash je početkom novembra postala prvi fintech u regionu, istog tipa kao Revolut, N26, Monese, Transferwise i slično, ali takav da svima omogućava kupovinu Mastercard kartica na kiosku ili benzinskoj pumpi i njeno instant korištenje u bilo kojoj fizičkoj ili online prodavnici.

Konkurencija vas tjera da budete brži i bolji, da se razvijate brže i bolje, da budete otvoreni prema novim iskustvima i proizvodima i da ne čekate da ih uvede neko drugi, već da budete prvi. U godinama pred nama biće veoma važno prepoznati ključnu tržišnu nišu i pozicionirati se unutar nje.

  • Prije nekoliko sedmica promovisali ste nove funkcionalnosti u okviru Smart Nova aplikacije, pod nazivom e-Novčanik, koja omogućava beskontaktna plaćanja mobilnim telefonom sa android operativim sistemom. Da li je rano za iznošenje prvih iskustava banke i klijenata sa novom aplikacijom?

– Naš cilj je ne samo da pratimo trendove modernog bankarstva, već i da se pozicioniramo kao lider u ovom segmentu. Razvoj digitalnih tehnologija u velikoj mjeri oblikuje život modernog čovjeka, koji se sve više oslanja na pametne mobilne uređaje, mijenjajući tako i potrošačke navike u cijelom svijetu, što se odrazilo i na tržište Bosne i Hercegovine. Moderna digitalna rješenja omogućila su korisnicima finansijskih usluga da putem mobilnih uređaja i WEB aplikacija obavljaju transakcije u zemlji i svijetu, bez potrebe odlaska u banku.

Broj klijenata Nove banke koji trenutno koriste jedan od ponuđenih oblika digitalnih rješenja je 20 hiljada, od čega je aktivnost na mjesečnom nivou 50%. e-Novčanik je od nedavno dio naše ponude i klijentima je veoma interesantan, te su prve reakcije veoma pozitivne, budući da već imamo značajan broj klijenata koji je ostvario povrat na dio novčanih sredstava u sklopu naše aktuelne kampanje e-Novčanik-Jedini novčanik koji vraća novac.

KROZ DIJALOG PREPOZNATI POTREBE

  • Najavljujete da ćete početkom sljedeće godine klijentima ponuditi nešto novo u ovoj oblasti čime se nastojite promovisati kao lider u oblasti digitalnih usluga. Ako je rješenje još uvijek u sferi poslovne tajne, možete li reći nešto više o klijentima kojima je taj novi proizvod manijenjen?

– Odlazak u banke u skorijoj budućnosti će postati istorija. Nove generacije postavile su nove trendove u svim aspektima života i poslovanja, što je izvršilo veliki uticaj na bankarski sektor.

Dolaskom digitalnih tehnologija banke ne prestaju s inovacijama i unapređenjima poslovanja u korist svojih korisnika. U tom kontekstu i mi smo prepoznali značaj i važnost novih tehnologija i digitalne transformacije za unapređenje potreba i povećanje zadovoljstva klijenata, te nastojimo da ponudimo klijentima brze i pouzdane online usluge.

Trenutno radimo na implementaciji digitalnog rješenja koje će omogućiti korisnicima direktno poslovanje kroz digitalnu poslovnicu, što će prije svega, imati za cilj da pojednostavi poslovanje sa bankom. Naši klijenti će biti u prilici da značajno uštede na vremenu, svodeći broj dolazaka u Banku na mininum. Za nešto više, ipak ćemo sačekati početak sledeće godine.

U korak sa razvojem tehnologija, razvijaju se i načini i metode koje koriste prevaranti, a koje i dalje jednom broju klijenata predstavljaju veliku prepreku za korištenje digitalnih usluga. Svjesni smo toga, zato mi u Novoj banci pratimo trendove zaštite od sajber kriminala i kontinuirano ih unapređujemo. Mi smo jedina banka koja tokom perioda pandemije i vanrednog stanja nije imala problem sa digitalnim kanalima i upadima na iste. Koliko je važno da su naši proizvodi funkcionalni, user friendly, toliko je bitno da korisnici znaju da smo implementirali visok stepen zaštite od sajber kriminala i da to zahtijevamo od svih naših partnera.

  • U saradnji sa Investiciono-razvojnom bankom Republike Srpske, Nova banka zaključila je Ugovor o supsidijarnom finansiranju koji ima za cilj plasiranje sredstava za realizaciju Projekta oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima u BiH. Kakav je interes i kakva su prva iskustva?

– Za sada je teško govoriti o prvim iskustvima, jer je protekao vrlo kratak rok od potpisivanja ugovora, te sredstva još uvijek nisu operativna. Očekujemo da će Svjetska banka, koja je u saradnji sa IRBRS omogućila ovu kreditnu liniju, do kraja novembra završiti svoj dio aktivnosti, te da će sredstva biti na raspolaganju bankama, te onda i klijentima. Ovaj period ćemo iskoristiti za dodatnu promociju i prezentaciju nove kreditne linije, za koju je, ako je suditi po prvim reakcijama, interes veliki. Iako je proteklo tek nekoliko dana od potpisivanja ugovora, već imamo  zahtjeve koji čine 15% ukupne kreditne linije i dio se odnosi na ciljnu grupu klijenata koji su inkluzivni za žene. Ponosni smo što su kompanije u kojima su žene nosioci biznisa prepoznali nas kao partnera, jer i mi u Banci, našom politikom raznolikosti, vodimo računa o položaju žena.

Za nas je veoma bitno što smo partneri IRBRS i Svjetske banke u ovom projektu i što ćemo klijentima omogućiti lakši i brži pristup povoljnijim finansijskim sredstvima.

  • Vezano za prethodno pitanje, sa rastom imunizacije ipak se nazire i slabljenje uticaja pandemije. Šta bi, po Vašem mišljenju, trebale učiniti banke, šta privrednici, a šta država kako bi se sredstva komercijalnih banaka brže usmjerila u brži oporavak privrede koja je pretrpjela i još uvijek trpi ogromne štete?

– Zvuči kao politička floskula, ali je tako – sistemski dijalog svih učesnika na tržištu, koji će jasno definisati potrebe svih strana koje su pretrpjele i još uvijek trpe značajne štete usled posledica korona virusa. Kad tačno znamo šta su potrebe klijenata, možemo se uključiti i pomoći u definisanju uslova koji će omogućiti zadovoljavanje takvih potreba.

Pažljivo slušamo, pitamo i onda radimo.