Sparkasse Banka pokrenula poduzetničku akademiju za mala i srednja preduzeća

Sparkasse Banka pokrenula poduzetničku akademiju za mala i srednja preduzeća

Projekat u partnerstvu sa EFSE i Deloitte

70
0
PODIJELI

Sparkasse Banka u partnerstvu sa EFSE (European Fund for Southeast Europe) i revizorsko – konsultantskom kućom Deloitte pokrenula Poduzetničku akademiju za svoje klijente, male i srednje privrednike u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Kroz ovaj program banka će svojim klijentima iz SME sektora omogućiti besplatnu nadogradnju poslovnih znanja, perspektiva i praksi koja im mogu pomoći u razvoju poslovanja i donijeti dodatnu vrijednost njihovim kompanijama.

Znanja će sa polaznicima akademije podijeliti renomirani stručnjaci revizorsko-konsultantske kuće Deloitte te eksperti iz oblasti digitalnog marketinga. Program je podržan od strane Evropske unije posredstvom Evropskog fonda za Jugoistočnu evropu (EFSE) koji u BiH zastupa Finance in Motion.

Mejra Juzbašić Bajgorić, Regionalna direktorica Finance in Motion je na otvorenju prve radionice u Sarajevu istakla: “Ova inicijativa je rezultat našeg nastojanja da osnažimo mala i srednja preduzeća kao i cjelokupni preduzetnički ekosistem u Bosni i Hercegovini.  Zadovoljstvo nam je da Akademiju organizujemo zajedno sa našim partnerom Sparkasse Bankom koja je takođe posvećena razvoju poduzetništva u BiH te društveno odgovornom finansiranju.“

Predsjednik Uprave Sparkasse Banke dr. sc. Amir Softić je na otvorenju radionice u Sarajevu iznio unikatnu viziju i poslovni koncept ove banke, a to je da gradi finansijsko zdravlje u zajednici u kojoj posluje:  

“Strateško opredjeljenje naše Banke je osnaživanje ekonomije, dominantno malih i srednjih lokalnih biznisa sa krajnjim ciljem otvaranja novih radnih mjesta, a budući da SME u BiH generiše gotovo 70 posto poslovne aktivnosti. Naravno da mi to primarno radimo kroz naš osnovni, bankarski posao, tako što naše klijente pratimo kao savjetnik, a ne prodavač finansijske usluge.

To znači da nastojimo razumjeti njihove poslovne modele, pratiti ih na putu razvoja, ali isto tako prepoznati one biznise koji su vrlo potencijalni, a imaju određene izazove te im pomoći u prilagodbi poslovnih modela i uspostavi održivih bilansnih struktura. Upravo na tragu te misije smo sa našim partnerima EFSE i Deloitte odlučili uspostaviti akademiju za poduzetnike. Naime, smatramo da su za uspješno vođenje biznisa ključna tri segmenta: znanje, vještine, kreativnost i inovativnost menadžera u prilagođavanju poslovnih modela “novom normalom” u post-pandemijskom, digitalnom svijetu; zatim, smart korištenje digitalnih marketinških i distributivnih kanala kao šanse za povećanje prihoda u uslovima globalne ekonomije; i konačno, struktuirano prepoznavanje i upravljanje rizicima poslovanja, koje u realnom sektoru još uvijek nije na adekvatnom nivou. Kroz ovu akademiju, ponudit ćemo privrednicima konkretna, aplikativna znanja upravo iz ove tri oblasti”.

Sparkasse akademiju za privrednike u Mostaru otvorila je direktorica mostarske podružnice Sparkasse Banke Sanela Demirović, dok se na otvorenju u Banjoj Luci malim i srednjim biznisima obratila direktorica Rada Kotaran.

U okviru akademije će se provesti ukupno devet radionica za gotovo 100 kompanija te svečana ceremonija sa dodjelom certifikata poduzetnicima.