Bankarski sektor u BiH upoznat sa nadolazećim tranzicijama kamatnih stopa

Bankarski sektor u BiH upoznat sa nadolazećim tranzicijama kamatnih stopa

149
0
PODIJELI

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini (UPRMBiH) je u petak – 29 oktobra u Sarajevu, u saradnji sa revizorsko-konsultantskom kompanijom Ernst & Young uspješno organizovalo seminar na temu „Reforme kamatnih stopa kako bi se podijelila iskustva i naučene lekcije iz Europske Unije i regiona o implementaciji i primjeni novih kamatnih stopa propisanih od strane lokalnih i međunarodnih regulatora.

Seminaru je prisustvovalo 30 učesnika iz bankarskog i finansijskog sektora uključujući predstavnike lokalnih banaka, regulatora, i međunarodnih donatora. Predavači na ovom seminaru bili su renomirani predavači kompanije Ernst & Young iz BiH i Srbije sa dugoodišnjim, bogatim internacionalnim iskustvom u savjetodavnim i revizorskim uslugama u oblastima upravljanja rizicima, međunarodne regulative, finansijskog izvještavanja, stress testiranja, i supervizije uključujući bankarstva i finansija.

”Tranzicija referentne kamatne stope je globalna tema sa kojom se i banke u BiH već intenzivno bave a koja je prouzrokovana činjenicom da se referentna kamatna stopa poput LIBOR-a (London Inter-Bank Offered Rate) prestaje koristiti uslijed zahtjeva regulatora poput Bank of England, Financial Conduct Authority, FED, European Central Bank.  Predmetna promjena će također prouzrokovati i izmjenu u načinu obračuna alternativnih referentih kamatnih stopa poput EURIBOR-a koja se značajno koristi kao referentna kamatna stopa za bankarske proizvode na tržištu Bosne i Hercegovine.

Seminar je bio odlična prilika za učesnike da se upoznaju sa razlikama između referentnih kamatnih stopa, regulatornim okvirom, izazovima i rizicima u tranziciji na nove referentne kamatne stope kao i postojećim iskustvima iz regije.  U konačnici prezentirane informacije će poslužiti učesnicima da ponovno sagledaju strategije i definisane aktivnosti u cilju tranzicije na nove referentne kamatne stope.“izjavio je Igor Jokić, Predsjednik UPRMBiH.

 „Naše Udruženje već u novembru planira organizovati svoju narednu edukativnu sesiju na temu klimatskih i okolišnih rizika i njihovog utjecaja na poslovanje banaka u BiH i širom svijeta. Pored ovog seminara, Udruženje planira do kraja tekuće godine izdati sedmo izdanje Fraud Info magazina koji ima za cilj podizanju svijesti u bankarskom i finansijskom sektoru o prevarama, promovisanju najboljih praksi za upravljanje rizicima prevara, razmjeni iskustava i pokretanju relevantnih inicijativa sa ciljem umanjenja rizika. Kroz ove i slične aktivnosti UPRMBiH ostaje predano svojoj misiji da BiH u što skorijoj budućnosti postane regionalni centar za edukaciju i certifikaciju rizik menadžera u skladu sa najvišim standardima struke i svjetski priznatim metodologijama. “ – izjavio je Amar Brkan, Generalni sekretar UPRMBiH.

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini  jedno je od samo 40 svjetskih priznatih partnera Globalne asocijacije risk profesionalaca (GARP-a) za razvoj, promociju i unaprijeđenje funkcije risk menadžmenta.