PODIJELI

Piše: Borivoje SIMIĆ

Značaj blockchain tehnologije je neprocjenjiv jer povećava pouzdanost u društvu i smanjuje korupciju, ali uprkos brojnim prednostima blockchain i kriptovalute predstavljaju i veliki izazov, a uvijek treba imati na umu i moguće zloupotrebe, ocijenili su učesnici okruglog stola “Blockchain tehnologija: Nove mogućnosti i primjene u finansijskim, pravnim i sigurnosnim sistemima” koji je nedavno održan u Senatu Univerziteta u Sarajevu, a povodom promocije knjige “Virtuelne kriptovalute i blockchain protokol” autora, magistra menadžmenta, Samira Nuhbegovića.

Nuhbegovićeva knjiga, kako je rečeno, pionirski je poduhvat u Bosni i Hercegovini, a nastala je kao potreba da se čitaocima pruži uvid u nove trendove koji su se pojavili na monetarno-finansijskom području, a sve više imaju utjecaj i na ekonomske tokove i društvene procese.

Prof. dr. Elvir Čizmić, prorektor za finansije Univerziteta u Sarajevu, u uvodnom obraćanju kazao je da je fenomen blockchaina interesantan jer može uvesti novi način monetarnog upravljanja u različitim nacionalnim ekonomijama.

Šta će biti u budućnosti niko ne može predskazati. Zbog toga je ova knjiga imala za cilj da otvori niz pitanja vezanih za budućnost aplikacije blockchain protokol, kazao je Čizmić.

Govoreći o blockchainu kao mnogo bitnijem fenomenu od samih kriptovaluta, Nuhbegović je kazao kako se slaže sa konstatacijom mnogih da je riječ o najvećem pronalasku nakon interneta, a što pokazuju i aktuelni događaji. Blockchain je, naime, prisutan svugdje u svijetu, našao je primjenu u mnogim zemljama, a rade se i brojni pilot projekti i istraživanja.

Blockchain, prema njegovim riječima, nudi proaktivan pristup automatizaciji mnogih procesa bez ljudskog faktora – povećava pouzdanost u društvu, smanjuje korupciju, a njegova primjena dovodi do poboljšanja u mnogim sferama života.

Cijeli tekst dostupan je u printanom izdanju Banke & Biznis magazina, ali i našim online pretplatnicima. Pretplatiti se možete OVDJE.