Kineski investitori zainteresovani za ulaganje u BiH

Kineski investitori zainteresovani za ulaganje u BiH

FIPA na 5. Investiciono-trgovinskom samitu Kina 16+1

37
0
PODIJELI

Delegacija FIPA-e na čelu s direktorom Gordanom Milinićem učestvovala je u Ningbou, Kina, na 5. Investiciono-trgovinskom samitu  Kine i zemalja centralne i istočne Europe u okviru sajma investicija i trgovine. Na Investment Cooperation Meeting-u organiziranom s ciljem uspostavljanja kontakata s kineskim kompanijama, FIPA je pružila informacije o poslovnom ambijentu BiH za strane investitore, te je predstavljeno nekoliko najvećih i najatraktivnijih projekata iz sektora energetike, infrastrukture, transporta, turizma i metalo-prerade.

Agencija je pripremila ukupno stotinu projekata za direktne sastanke s kineskim investitorima, kako iz navedenih sektora, tako i iz IT sektora, zdravstva, auto-industrije, te proizvodnje hrane.

Osim delegacije iz Bosne i Hercegovine, na konferenciji su učestvovale delegacije Hrvatske, Makedonije, Grčke, Srbije, Slovenije, Latvije, Litvanije, Estonije, Bugarske, Rumunije, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Albanije.

Također, predstavnici FIPA-e su učestvovali na Matchmaking Symposium for Foreign Economic and Trade Zones na kojem su predstavljene slobodne i biznis zone u BiH za kineske investitore. Kineske kompanije su pokazale interes za suradnju sa bh. vlastima na izgradnji industrijskih zona, obnovljive izvore energije (posebno solarne parkove), IT i Business Process usluge, transport i infrastrukturu, te zdravstveni i spa turizam, s obzirom na ukidanje viza za sve vrste pasoša između Kine i BiH.

Svi ovi događaji predstavljaju odličnu priliku za uspostavljanje čvršće suradnje s Kinom i povećanje ulaganja kineskih investitora, posebno uzimajući u obzir kineski ekonomski i privredni razvoj.

Delegacija FIPA-e je posjetila paviljon u kojem  kompanije iz Bosne i Hercegovine izlažu svoje proizvode, te je zajedno s delegacijom Kantona Sarajevo susrela  predstavnike grada Ningbo s kojim se razgovaralo o uspješnoj organizaciji Prvog investicionkog foruma BiH- Ningbo u novembru 2018 u Sarajevu, kao i daljnim planovima za suradnju.