Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB d.d. Sarajevo: Ovaj region je naš dom

Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB d.d. Sarajevo: Ovaj region je naš dom

547
0
PODIJELI

U skladu sa našim ambicioznim planovima za ovu godinu, rezultati poslovanja su vrlo zadovoljavajući l Prioritet nam je razvoj savremenih digitalnih kanala komunikacije Na značajnije povlačenje depozita iz banaka, banke će u saradnji sa regulatorom odgovoriti adekvatnim mjerama u cilju očuvanja zadovoljavajuće stope likvidnosti Na fintech kompanije ne gledamo kao direktnu konkurenciju Nastavljamo biti dijelom značajnog broja društveno odgovornih inicijativa u segmentu kulture i obrazovanja, sporta, nauke i poduzetništva


Razgovarao: Zlatko VUKMIROVIĆ

• Poštovana gospođo Žigić, ovo je vrijeme internog svođenja polugodišnjih rezultata poslovanja i vjerujemo da se na osnovu prilično čvrstih pokazatelja može govoriti o aktuelnom trenutku u poslovanju NLB d.d. Sarajevo. Koliko ste zadovoljni ostvarenim u dosadašnjem dijelu 2022. godine?

– Trenutačni rezultati poslovanja indiciraju da je, u prvih pet mjeseci 2022. godine, Banka zabilježila rast dobiti poslije poreza, neto kamatnih prihoda i neto provizija u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupna aktiva Banke povećana je za 3% u odnosu na kraj prethodne godine, s rastom bruto kredita nebankarskog sektora, pri čemu su bruto krediti stanovništvu povećani za 9% i pravnim licima za 5%. Ovo su vrlo zadovoljavajući rezultati za nas u ovom trenutku, u skladu sa našim ambicioznim planovima za ovu godinu.

POVEĆALI SMO TRŽIŠNO UČEŠĆE

• Koji Vas rezultati posebno raduju i da li mislite da se na nekim poljima moglo postići više? Od čega je to ovisilo?

– Prema preliminarnim podacima sa 31.3.2022. godine, objavljenim od strane Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine, tržišno učešće NLB Banke po aktivi iznosi 5,6% i povećano je u odnosu na kraj prošle godine. Banka je zabilježila rast ukupnih kredita za 2%, dok su ukupni krediti u bankarskom sektoru smanjeni za 1%, tako da je tržišno učešće Banke povećano. Posebno nas raduje što je i evidentan značajan rast na tržištu u segmentu Retail kredita, u okviru kojih je tržišno učešće stambenih kredita povećano za čak 0,5 p.p., a tržišno učešće potrošačkih kredita povećano za 0,2 p.p.

Obzirom na očekivani rast ekonomije, naši planovi i poslovna ostvarenja krenuli su u skladu sa očekivanjima u ovoj godini. Popuštanjem mjera vezano za pandemiju koronavirusa, manje su osjetni negativni efekti koje je ova globalna kriza imala na privredu u prethodnom periodu, što zasigurno daje podsticaj za ostvarenje strateških ciljeva u 2022. godini, koje smo vrlo ambiciozno postavili.

• Slovite za stabilnu i pouzdanu banku na bh. tržištu. Na koji način namjeravate zadržati ili učvrstiti ovu poziciju?

– Naša poslovna filozofija je usmjerena potrebama i željama klijenta, dok su temeljne vrijednosti na kojima baziramo svoje poslovanje transparentnost, povjerenje, stabilnost, jednostavnost i odgovornost, a one se ogledaju i u proizvodima i uslugama koje nudimo klijentima. Kontinuirano radimo na razvoju postojećih proizvoda i usluga, te na uvođenju novih. Razvoj savremenih digitalnih kanala komunikacije je trenutno naš prioritet, kako bismo klijentima omogućili kvalitetan pristup našim proizvodima i uslugama u svakom trenutku.

Paralelno, nastojimo raditi na educiranju zaposlenih kako bismo adekvatno odgovorili na sve zahtjeve i potrebe klijenata, te im se naći na usluzi za rješavanje problema. Za nas u NLB Grupi ovaj region je naš dom, vjerujemo u njegov potencijal, ovdje gdje živimo i radimo ulažemo značajne napore kako bismo unaprijedili zajednicu i doprinijeli kvaliteti života. To prepoznaju i naši klijenti, koji nam već dugi niz godina ukazuju svoje povjerenje. Nemam sumnji da ćemo i u narednom periodu ostati na tom tragu.   

DRŽAVA MORA ODGOVORITI NA INFLACIJU

• Je li, po Vama, odzvonilo popularnim kreditima na, primjera radi, sedam godina sa fiksnom kamatnom stopom? Da li će se ti rokovi kratiti?

– Zbog trenutne situacije na tržištu kapitala pretpostavke su da je u narednom periodu realno očekivati rast učešća dugoročnih kredita koji se vežu za EURIBOR. Krediti sa fiksnom kamatnom stopom će i dalje biti prisutni kod kratkoročnih kredita, te u nešto manjem obimu kod dugoročnih kredita, ali i dalje ćemo pomno pratiti razvoj situacije na tržištu.

• Da li je realan strah zbog mogućnosti da se iz banaka povlači novac i ulaže u nekretnine, druge proizvode ili recimo zlato zbog činjenice da na štednju nema kamata a da istovremeno inflacija obezvrjeđuje novac?

– Usprkos svim izazovnim situacijama u proteklom periodu nismo zabilježili značajnije provlačenje depozita u Banci, stoga nije realno očekivati ni da će se to desiti u budućnosti. Aktuelne kamatne stope na depozite su niže nego ranijih godina zbog prelikvidnosti banaka, te je snižavanjem kamatnih stopa bankarski sektor nastojao usporiti/zaustaviti rast depozita. U slučaju da se desi značajnije povlačenje depozita iz banaka, banke će u saradnji sa Regulatorom reagovati adekvatnim mjerama u cilju očuvanja zadovoljavajuće stope likvidnosti.

• Bankarski sektor raznolikim aktivnostima dokazano može biti podrška privredi i bosanskohercegovačko društvo povući naprijed. Koje bi poteze trebale vući banke, koje kompanije, a koje organi državne vlasti kako bi se sredstva komercijalnih banaka brže i kvalitetnije usmjerila u ozbiljniji razvoj bh. privrede i kako postići tu sinergiju neophodnu za snažniji razvoj?

– Bankarski sektor je u prošlom periodu pokazao stabilnost poslovanja i pružio značajan doprinos u toku COVID-19 pandemije, kao i u novonastaloj situaciji krize Ukrajina-Rusija. Sposobnošću da vrlo brzo reorganiziraju svoje poslovanje te se prilagode novonastalim situacijama, banke su dokazale da je njihova uloga jako bitna. Spajanje suficitarnih i deficitarnih jedinica je osnovna uloga banke na tržištu, a kojom zasigurno doprinose kontinuiranom razvoju privrede, samim tim bankarski sektor igra važnu ulogu u kreiranju poslovnog okruženja. Privreda i realni sektor su se brzo prilagodili novim uslovima na dinamičnom tržištu, pokazali su snagu da pronađu rješenja u značajno izmijenjenim okolnostima, te u pronalasku novih lanaca snabdijevanja.

Dosad, organi državne vlasti donijeli su niz mjera kako bi ublažili posljedice pandemije te isto se očekuje u dijelu novonastale situacije prouzrokovane krizom Ukrajina-Rusija. Svakako da i država treba da poduzme niz aktivnosti koji će biti protivmjera na očekivanu inflaciju koja je globalno pitanje.

KLIJENTIMA PRIBLIŽITI DIGITALNO POSLOVANJE

• Kako bi se, po Vašem mišljenju, bankarski sektor trebao nositi sa sve jačim uticajem FinTecha, procesom galopirajuće digitalizacije i brojnim drugim procesima koji bankarski sektor čekaju u budućnosti?

– Fintech tehnologije ubrzano mijenjaju tržišta svojim kreativnim rješenjima koja olakšavaju i ubrzavaju finansijske transakcije, pa takvom načinu poslovanja se što brže moraju prilagoditi i banke. Međutim, na fintech kompanije ne gledamo kao direktnu konkurenciju bankama na našem tržištu, posebno ih ne posmatramo na taj način u Native banking business-u,
prodaji kredita, jer se mnoge fintech kompanije još uvijek oslanjaju na banke za obradu plaćanja, a klijenti često pokreću fintech transakcije s računa kod finansijske institucije. Vjerujem da će banke i dalje ostati za klijente primarni pružaoci finansijskih usluga, profitabilne i sa jakom infrastrukturom u svojim temeljima.

U smislu digitalne transformacije, NLB Banka je zakoračila u taj proces realizacijom niza IT projekata kao preduslovom za digitalnu transformaciju. Ulaskom u svijet Robotice odnosno robotske automatizacije, značajno je poboljšana efikasnost i efektivnost omogućavanjem da ponavljajuće procese obavlja robot kao ravnopravan član NLB porodice. Kontinuirano radimo na unaprjeđenju svih proizvoda pa tako i digitalnog bankarstva odnosno digitalnog wallet-a, kako bismo svojim klijentima olakšali poslovanje u novim okolnostima. Želimo približiti klijentima način digitalnog poslovanja sa Bankom koji je pored brzine i efikasnosti, finansijski mnogo povoljniji za klijenta.

Također, planiramo i implementaciju Soft POS uređaja koji će omogućiti pretvaranje pametnog telefona u POS uređaj, što će zasigurno donijeti brzo i jednostavno poslovanje mikro poduzetnicima kao i u drugim uslužnim djelatnostima. Ovo rješenje, koje je lako za korištenje, omogućit će klijentima da svoje usluge naplate i putem kartičnog plaćanja, bez da imaju klasični POS terminal.

Od značajnih projekata u ovoj godini izdvajamo i projekat Unattended POS-a, zahvaljujući kojem će trgovci dobiti novu dimenziju poslovanja i iskustvo plaćanja sljedeće generacije na samouslužnom prodajnom mjestu.

• Nedavno je održan NLB Investor Day na kojem cijela naša regija predstavljena je kao regija mogućnosti. Šta je, po Vama, potrebno da kvalitetan potencijal konačno pretvorimo u proizvod?

– NLB Investor Day je bio sjajna prilika da ovu regiju približimo globalnim investitorima, ljudima iz ključnih sektora jer, kao što sam već spomenula, vjerujemo u potencijal ovog regiona i ulažemo značajne napore u njegov razvoj.

NLB Grupa ima kapacitete i snažnu motivaciju da ulaže u razvoj novih kanala i stavi svoje finansijsko znanje u službu razvoja cjelokupne privrede, a to smo dokazali i u dosadašnjim projektima poput Okvira Pomoći, finansiranja obnovljivih izvora energije i drugim. Vjerujem da smo svi svjesni da živimo u regionu koji posjeduje izuzetne prirodne resurse, kvalitetno ljudstvo i potencijal. Nastojimo koristiti našu sinergiju unutar Grupe da doprinesemo ubrzanom napretku i spajanju regiona. Značajni projekti su već u toku tako da će u budućnosti NLB Grupa imati važnu ulogu u davanju podrške kvalifikovanim projektima u regiji, prvenstveno projektima koji ispunjavaju ESG kriterije.

Investor Day bio je prilika i da Uprava NLB-a predstavi poslovne rezultate NLB Grupe u prvom tromjesečju 2022. S ponosom je istaknuto da se NLB d.d. pridružio Finansijskoj inicijativi Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu Net Zero Banking Alliance koja okuplja banke širom svijeta koje predstavljaju preko 40% globalne bankarske imovine, koje su posvećene usklađivanju svojih kreditnih i investicijskih portfelja s neto nultom emisijom do 2050. godine.

O KAMPANJI “POBOLJŠAJ SVOJE POSLOVANJE‘‘

• U tom svjetlu, vratimo se poslovanju banke koju uspješno vodite. Proteklih godina pažnju je, između ostalog, privlačila interesantna akcija #OkvirPomoći kojom je NLB Banka d.d. Sarajevo, zajedno sa partnerima, nastojala pomoći malim poduzetnicima i poljoprivrednicima da prevaziđu posljedice krize uzrokovane pandemijom. U međuvremenu, uplovili smo u novu globalnu krizu? Planirate li neke slične poteze i proizvode za nove okolnosti?

– Ni u ovoj godini naša podrška privredi neće zasigurno izostati, te ćemo im ponuditi naše finansijsko znanje, savjete i usluge. Naš, sada već i regionalno poznat projekat Okvir Pomoći, planiramo nastaviti i u ovoj godini, u nešto novijem formatu nego do sada. Slijedom ubrzanog razvoja digitalizacije, implementirali smo E-commerce uslugu koja klijentima omogućava da ponude svoje proizvode i na internetu i na taj način dosegnu veći broj potencijalnih kupaca.

Pokrenuli smo kampanju pod nazivom “Poboljšaj svoje poslovanje‘‘ unutar koje smo, u suradnji sa partnerima, pozvali sve lokalne kompanije da se prijave za dodjelu besplatne E-commerce podrške. Projekat je trenutno u toku i odabrane kompanije će dobiti besplatnu izradu vlastitog web shop-a, integraciju E-commerce rješenja, sveobuhvatnu marketinšku podršku, edukacije za korištenje i benefite ove usluge, kao i svu ostalu podršku i savjetovanje u svim fazama integracije i korištenja usluge u cilju unapređenja njihovih poslovnih rezultata.

Lokalne kompanije su stub bosanskohercegovačke privrede i nastojimo im se uvijek naći ‚“pri ruci‘‘ i dati svoj doprinos i podršku njihovom daljnjem razvoju.

• Možete li, za čitatelje magazina „Banke i Biznis“, reći i nešto više o djelovanju banke na polju društveno odgovornog poslovanja? Koji su pravci na kojima ćete nastojati djelovati u budućnosti?

– Pored projekata #OkvirPomoći i ‚“E-Commerce – Poboljšaj svoje poslovanje‘‘ koje smo pokrenuli sa ciljem pomoći domaćoj privredi i digitalizaciji tržišta, nastavljamo biti dijelom značajnog broja društveno odgovornih inicijativa u segmentu kulture i obrazovanja, sporta, nauke i poduzetništva. Podržavat ćemo mlade sportiste kroz razne sportske manifestacije, ali i poticati razvoj turizma u Bosni i Hercegovini kao i prethodnih godina kroz niz različitih aktivacija.

Posebno smo ponosni da smo kao dio NLB Grupe, potpisnik Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija i naša društveno odgovorna strategija će se odvijati u tom smjeru. Uz niz drugih aktivnosti ekološkog karaktera, nastavljamo projekat “Paperless‘‘ (bez papira), koju smo započeli u 2021. godini, kroz digitalizaciju internih procesa, uz smanjenje štampe i upotrebe papira do 50%, te posljedično smanjenje zagađenosti okoliša, što potvrđuje našu opredijeljenost ka održivom razvoju i poslovanju. Nastavljamo ovim putem digitalne banke i u budućnosti kroz implementaciju niza aktivnosti u ovom segmentu.