Održan prvi NLB Investor Day: Poruke iz regije mogućnosti

Održan prvi NLB Investor Day: Poruke iz regije mogućnosti

63
0
PODIJELI

U beogradskom Narodnom pozorištu održan je prvi NLB Investor Day koji je vođen ključnom porukom „Dobro došli u naš dom, dobro došli u regiju mogućnosti“ okupio globalne investitore, analitičare, finansijske stručnjake i ključne regionalne biznismene.

Prema statistici organizatora, ovaj događaj koji se odvijao u, u novije vrijeme sve popularnijem hibridnom formatu (kombinacija fizičkog i online prisustva), privukao je više od 150 ključnih investitora iz cijelog svijeta, finansijskih stručnjaka, analitičara, direktora ključnih kompanija ovog regiona kao što su Atlantic Grupa, MK Grupa, Petrol, Fortenova, Alkaloid AD Skoplje, Delta Holding, Comtrade System Integration te mnogih drugih koji riječju kreiraju uspješne priče ovog regiona.

Pozdravljajući goste, predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak istaknuo je da je uvrštavanjem dionica na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi prije tri i po godine NLB krenula na put podizanja svijesti i prepoznatljivosti regije u očima i srcima globalnih investitora. Ipak, kako je dodao, ciljevi su danas mnogo širi.

Osim što smo predstavili sebe i svoje strateške prioritete, pozvali smo renomirane govornike i paneliste da sa nama podijele svoje stavove, iskustvo i entuzijazam kako bi pokazali da je naš region zaista pun mogućnosti i da će prije nego kasnije osvojiti zasluženu pažnju i još produktivnije ulaganje, zadržavajući naše najtalentovanije ljude ovdje,objasnio je Brodnjak.

Panel diskusija koja je izazvala vjerovatno najveći interes prisutnih okupila je finansijskog direktora Petrola Matiju Bitenca, potpredsjednika MK Grupe i člana Uprave AEC bankarske grupe Aleksandra Kostića, izvršnog direktora Comtrade System Integration Dušana Milićevića, generalnog direktora Fortenove Fabrisa Peruška, člana Izvršnog odbora Delta Holdinga Andreja Sovrovića, generalnog direktora Atlantic Grupe Emila Tedeschija i izvršnog direktora Alkaloida AD Skoplje Živka Mukaetova. Tokom vrlo interesantne razmjene mišljenja prevladavao je stav da biznis ne poznaje niti prihvata granice kako u svijetu tako i u regionu jugoistočne Evrope. Stoga je, čulo se na panel diskusiji, tješnja regionalna saradnja prirodan tok i predstavlja način nastupa na tržištu čije prave benefite tek treba otkriti. U takvom ambijentu region može postati jedinstvena investiciona destinacija i istinski mamac za investitore.

Na sličan način govorili su Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije i Richard Grieveson, zamjenik direktora Bečkog instituta za međunarodne ekonomske. Obojica su potencirali elastičnost regiona kao veliku priliku za ozbiljnije korake naprijed, što je značajno ne samo za privredni razvoj nego i za pristupanje EU.

Investor Day bio je prilika i da Uprava NLB banke predstavi poslovne rezultate NLB Grupe u prvom tromjesečju 2022. a što je također vrlo bitno, NLB d.d. pridružio se Finansijskoj inicijativi Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu Net Zero Banking Alliance koja okuplja banke širom svijeta koje predstavljaju preko 40% globalne bankarske imovine, koje su posvećene usklađivanju svojih kreditnih i investicijskih portfelja s neto nultom emisijom do 2050. godine.

Na koncu, kvalitet prvog Investor Day-a svakako leži i u činjenici da je na marginama ovog skupa otvoren niz prilika za neformalne susrete, razmjenu ideja i tješnje povezivanje poslovnih parnera i onih koji bi to tek mogli postati.

Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Sarajevo

KORAK BLIŽE GLOBALNIM INVESTITORIMA

– Sa sjedištem i strateškim fokusom poslovanja u regiji Jugoistočne Europe, za nas u NLB Grupi, ovaj region pun prilika je naš dom. Dan investitora je sjajna prilika da ovaj prostor približimo globalnim investitorima, ljudima iz ključnih sektora ali i najširoj javnosti, jer vjerujemo u njegov potencijal i ulažemo značajne napore u razvoj, kako bismo doprinijeli kvaliteti života u regionu u kojem živimo i radimo. NLB ima kapacitete i snažnu motivaciju da ulaže u razvoj novih kanala i stavi svoje finansijsko znanje u službu razvoja čitave privrede, kaže Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Sarajevo.