Platna kartica idealan partner prilikom putovanja za 34 odsto građana BiH 

Platna kartica idealan partner prilikom putovanja za 34 odsto građana BiH 

29
0
PODIJELI

Građani Bosne i Hercegovine sve više prihvataju upotrebu platnih kartica prilikom odlaska u inostranstvo, gdje 34 odsto potrošača koriste različite vrste platnih kartica, dok više od polovine korisnika (61%) smatra da je plaćanje karticama u inostranstvu bezbjedno, pokazali su rezultati MasterIndex istraživanja za 2019. godinu.

Skoro svaki osmi, od deset građana BiH je planirao putovanje u inostranstvo tokom 2019. godine, gdje većina planira odlazak na odmor (49%), dok manje od jedne četvrtine njih planira porodičnu posjetu. Što se tiče učestalosti putovanja ispitanika, većina njih (27%) se izjasnila da putuje dva puta godišnje, nakon čega slijedi 24 odsto njih koji putuju jednom godišnje i na samom kraju 16 odsto ispitanika putuje 4 ili više puta tokom godine. Istraživanje je pokazalo da prilikom putovanja, korisnici takođe preduzimaju različite mjere predostrožnosti kako bi zaštitili svoja novčana sredstva, kao što su pamćenje PIN koda, limitiran iznos finansijskih sredstava koja imaju uz sebe, opcija primanja SMS poruka od svoje banke o stanju na računu i slično. 

Prilikom putovanja, građani BiH koriste kako platne kartice, tako i gotovinu. Rezultati studije su, slično kao i prošle godine, pokazali da se prilikom putovanja kartice uglavnom koriste za šoping od strane skoro polovine ispitanika, prati ih 36 odsto korisnika koji smještaj plaćaju karticama, zatim za plaćanje hrane i pića (33%) i 28 odsto njih koji kartice koriste prilikom kupovine suvenira i poklona. 

,,Platne kartice su postale savršen partner za ljude u pokretu koji cijene sigurnost, brzinu i praktičnost elektronskih plaćanja i koji žele da uštede vrijeme u potrazi za mjenjačnicama i mjestima gdje mogu podići svoju gotovinu i samim tim se oslobode rizika provizije. Prilikom odlaska u inostranstvo, ljudi prihvataju prednosti elektronskih plaćanja i usvajaju ih kao važan segment svog putovanja. Stoga, mi želimo da ljudima koji putuju, bilo radi odmora ili iz poslovnih razloga, pružimo najbolje iskustvo prije, tokom i nakon putovanja”, izjavio je Amir Trokić, Account Manager u kompaniji Mastercard u BiH.

Korisnici kartica koji ne koriste samo gotovinu prilikom putovanja, naveli su koje sve pogodnosti korištenje kartica u inostranstvu nosi sa sobom. Dvije petine njih kao prednost korištenja kartica navelo je njihovu pogodnost upotrebe, prate ih oni kojima je prihvatljivost kartica najvažnija (38%), kao i činjenica da ne moraju da nose gotovinu svugdje sa sobom (33%) i da su bezbjednije za upotrebu od gotovine (30%).