Samir Mustafić: Naš prioritet je podrška bh. privredi i ekonomiji

Samir Mustafić: Naš prioritet je podrška bh. privredi i ekonomiji

Predsjednik Uprave ASA Banke d.d. Sarajevo

939
0
PODIJELI

ASA Banka je danas najveća domaća banka i treća vodeća banka na tržištu BiH • Godinu dana nakon odluke da preuzmemo Sberbank BH ponosni smo na hrabrost i agilnost koju smo tada pokazali • Ostat ćemo dosljedni kreiranju jedinstvenih ponuda za fizička i pravna lica

Razgovarao: Zlatko VUKMIROVIĆ


• Poštovani gospodine Mustafiću, 2022. godina je za ASA Banku, može se slobodno reći, predstavljala godinu velikog posla i velikih promjena. Konačno, prvog decembra završeno je pripajanje ASA Banke Naša i snažna ASA Banci i tako je praktično okončan posao koji je akvizicijom Sberbank BH započeo devet mjeseci ranije. Kako sa ove relativno kratke vremenske distance gledate na te procese?

– Iza nas je vrlo uzbudljiva godina tokom koje smo uspješno okončali pripajanje dvije banke. Poznato je da smo 1.12.2021. pripojili Vakufsku banku ASA Banci, a zatim 1.12.2022. okočali proces pripajanja ASA Banka Naša i snažna (Ex. Sberbank BH). Uz sve izazove i potencijalne rizike koje su ove odluke nosile, u konačnici su se pokazale kao odličan potez i ispravan korak u cilju daljeg razvoja banke. Nedavno završeni proces pripajanja ASA Banka Naša i snažna nosio je svoje izazove u smislu integracije informacionog sistema, korporativnih kultura, spajanju vrijednosti i u konačnici, izgradnji jedinstvenog identiteta i brenda ASA Banke.

Zahvaljujući iskustvu našeg tima, dobroj pripremi, pouzdanim partnerima i efikasnom sistemu proces je završen u roku i bez ikakvih posljedica na tržište. Sve vrijeme smo bili vođeni našim vrijednostima i principima koji su pokazali da smo kontinuiranim proaktivnim djelovanjem i istrajnošću realizovali postavljeni cilj uz izuzetan timski rad naših zaposlenika. Posebno sam zahvalan našim klijentima na razumijevanju i strpljenju za aktivnosti koje smo provodili, a koje su bile neophodne da bismo uspješno okončali proces pripajanja i nastavili pružati još kvalitetniju uslugu.

TIMSKI RAD I ZALAGANJE

• Jasno je da zbog intenzivnih procesa i nije bilo baš dovoljno prostora za podrobnije analize cijelog tog poslovnog poduhvata. Štaviše, možda one do danas nisu ni sačinjene u potpunosti. Ipak, možete li bar kroz neke osnovne pokazatelje reći kako, u odnosu na februar 2022. godine, izgleda ASA Banka danas? Koliko je jača, koliko je veća?

– ASA Banka je danas najveća domaća banka i treća vodeća banka na tržištu BiH. Kao jaka sistemska banka zapošljavamo blizu 700 uposlenika u 67 poslovnica širom BiH. Aktiva Banke iznosi blizu tri milijarde konvertibilnih maraka, sa kreditnim portfoliom od 1,7 milijardi KM te bazom depozita od 2,4 milijarde KM.

BiH danas ima domaću banku među TOP 3 banke u BiH, sa najvećim dioničkim kapitalom koji iznosi 340 miliona KM i izraženim potencijalom za dalji rast i unapređenje tržišne pozicije. ASA Banka je tokom 2022. ostvarila značajan rast u kategoriji kredita i depozita u odnosu na prosjek cijelokupnog bankarskog sektora. Ovakvi rezultati potvrđeni su i nizom priznanja i nagrada tokom protekle godine, među kojima su Zlatni BAM u kategoriji za najveći rast kredita i depozita, zatim Poslovni potez godine te nagrada za najbolju banku u regionu i titulu Naj-menadžera za izvrsne rezultate u bankarskom sektoru. Sve navedeno je rezultat timskog rada i zalaganja svih naših uposlenika, te snage i kapaciteta ASA Banke. Dodatna satisfakcija predstavlja i posljednje IPSOS istraživanje o percepciji banke od strane javnosti koje je pokazalo da smo Banka kojoj građani vjeruju. To svakako planiramo opravdati i nastaviti i u narednom periodu.

• Svjedoci smo da su Sberbank u širem okruženju preuzele odreda domaće banke. Koliko je, po Vama, bitno da se i u Bosni i Hercegovini desio upravo takav scenarij i da se sve odigralo brzo? Pojasnimo našim čitateljima zašto je to dobro.

– Godinu dana nakon odluke da preuzmemo Sberbank BH možemo reći da smo ponosni na hrabrost i agilnost koju smo tada pokazali. Posebno nam je drago da je i kompletno tržište prepoznalo ovu akviziciju kao fantastičan potez. Nedostatak brzog odgovora u momentu sankcija i eventualno „propadanje“ ove banke u BiH destabiliziralo bi cijeli finansijski sistem i osiguranje depozita, oštetilo bi klijente, uz nesagledive posljedice. Ono što je bilo najvažnije u cijelom ovom procesu jeste da smo u jako kratkom roku zaustavili odliv kapitala, stabilizirali poslovanje i nastavili redovne poslovne aktivnosti te vratili povjerenje koje pružamo svojim klijentima i štedišama. Želim posebno naglasiti da smo jedna od prvih banaka u regionu koja je u planiranom roku uspješno završila proces pripajanja, čime smo još jednom potvrdili kvalitet i efikasnost te pokazali dosljednost u sprovođenju naše odluke. Kao dio domaće Grupacije primarno gledamo interes svoje države i želimo da zaštitimo bh. tržište tako pružajući podršku bh. privredi i ekonomiji.

POHVALAN JE RAST TRŽIŠNOG UDJELA DOMAĆIH BANAKA

• Nedavno ste imenovani na poziciju predsjednika UO Udruženja banaka BiH. Kako gledate na ukupno bankarsko tržište u BiH i koliko je važno postojanje istinski jakih banaka sa domaćim kapitalom za privredu BiH?

– Bankarski sektor u BiH je stabilan sa izraženim nivoom likvidnosti i kapitaliziranosti. Kroz udruženje ćemo nastaviti raditi na jačanju sistemskog djelovanja ovog sektora u BiH, te unapređenju međosobne saradnje između svih banaka koje posluju na terirotiji BiH kao i proširenju saradnje sa relevantnim institucijama i sličnim udruženjima van BiH. U više navrata sam govorio o važnosti domaćeg kapitala te snažne i stabilne ekonomije, što u vrijeme globalnih kriza kojima svjedočimo već neko vrijeme posebno dolazi do izražaja.

Dominacija stranog kapitala u nekim situacijama sigurno može donijeti i određene rizike, što se pokazalo i na posljednjem primjeru. Međutim, ono što je najvažnije za BiH jeste da ima snažan bankarski sistem sa zdravim omjerom stranog i domaćeg kapitala. Pohvalno je da imamo značajno povećanje tržišnog udjela domaćih banaka, što donekle mijenja situaciju u bankarskom sektoru, ali istovremeno je vrlo važno da u BiH uspješno posluju banke koje imaju matične urede van BiH jer tako stvaramo održiv sistem koji omogućava lakši pristup finansiranju i prosperitet privrede.

• Kamate na kredite su, činjenica je, krenule prema gore. U mnogo navrata pojašnjavano je da se neće raditi o posebno jakom i širokom udaru, što se na kraju i obistinilo, međutim strah nije nestao. Kakve su Vaše prognoze, šta, kada je posrijedi ova oblast, donosi vrijeme pred nama?

– Početkom ove godine smo produžili ranije donesenu odluku da nećemo podizati kamatne stope po svim ranije ugovorenim kreditima sa EURIBOR-om. Na taj način smo kao domaća banka potvrdili da ostajemo dosljedni svojoj misiji podrške bosanskohercegovačkoj privredi i stanovništvu.

Činjenica je da svi trendovi pokazuju neminovnost povećanja kamata na kredite, ali je na tržištu evidentan trend rasta kamata i na depozite koji nije u omjeru kakav odražava EURIBOR. Smatram da je potrebno da pratimo trendove lokalnog tržišta kada se donose odluke o povećanju kamatnih stopa da bi se samim tim relaksirao i pritisak na klijente te izbjegla prezaduženost. Nastavit ćemo pratiti dalja kretanja vrijednosti EURIBOR-a i djelovati u najboljem interesu klijenata i održivog poslovanja.

DIGITALIZACIJA NEMA ALTERNATIVU

• Takozvana digitalna transformacija je proces koji traje niz godina. Ipak, definitivno puni značaj pokazala nam je u vremenu pandemije. Taj period natjerao nas je da u poslu razmišljamo na bitno drugačiji, savremeniji način a u sferu bankarstva na velika vrata uvela je i neke potpuno nove prakse. Šta mislite, kako će već u skoroj budućnosti izgledati kombinacija digitalnog i personalnog pristupa klijentima? Na čemu ćete vi kao Banka insistirati?

– Za digitalnu transformaciju ne postoji alternativno rješenje. U pitanju je globalni proces društvene transformacije u kojem jednu od vodećih uloga imaju banke. Osvrnemo li se oko sebe vidimo da je digitalna transformacija prisutna u svakom segmentu našeg života pa tako i u upravljanju platnim sistemima. U pitanju je razvojna poluga i podrška, bilo da se radi o digitalnom poslovanju putem interneta ili mobilnih aplikacija. Ono na čemu ćemo i dalje insistirati jeste progresivan pristup digitalnoj transformaciji proizvoda/usluga, ali i internih procesa koji imaju za cilj unapređenje krajnjeg korisničkog iskustva. Upravljanje finansijama nikada nije bilo lakše.

Klijentima smo već omogućili brži i jednostavniji pristup da upravljaju svojim finansijskim tokovima, bez obzira gdje se nalaze. Međutim, sve je veća potreba tržišta da se navedeni upravljački mehanizmi prošire i na nebankarske usluge, što će svakako biti naša razvojna orijentacija u budućnosti. Mobilno bankarstvo će nastaviti da raste te bi mnoge banke na kraju mogle u potpunosti preći na digitalnu platformu. Transakcije će biti brže i sigurnije, a regulacija banaka će postati mnogo efikasnija, što će dovesti i do veće popularnosti online plaćanja. Ipak, ljudi su srce svih procesa, te je individualni pristup klijentima nešto čega se nećemo odreći i osigurat ćemo da sva rješenja budu jednostavna za korištenje.

• Znam da je jedno od opredjeljenja ASA Banke bolje pozicioniranje na tržištu Republike Srpske. Da li se može već govoriti o nekim konkretnim potezima?

– Kako smo i ranije najavili, cilj nam je naše usluge i proizvode učiniti dostupnim u cijeloj BiH. Aktivno radimo na istom i vjerujem da ćemo ubrzo moći podijeliti više informacija za javnost.

• Prije nekoliko godina, i prije akvizicije Sberbanke, prilikom tradicionalne Večeri bankara u organizaciji našeg magazina, na kojoj se najuspješnijim bankarskim kolektivima u BiH dodjeljuje godišnje priznanje “Zlatni BAM”, obećali ste da ćete u skoroj budućnosti biti u društvu najjačih na bh. tržištu. Sada se to definitivno može reći i na tome vam svakako treba čestitati. Ipak, pretpostavljam da sve ambicije banke na čijem ste čelu nisu iscrpljene. Kako izgledaju dalji i bliži ciljevi ASA Banke?

– ASA Banka će kontinuirano nastaviti raditi na unapređenju proizvoda i usluga. Želimo klijentima i svim građanima BiH omogućiti pristupačno i jednostavno bankarsko poslovanje, te im olakšati svakodnevni život kroz olakšice i povoljnosti prilikom kupovine, planiranja putovanja i u konačnici dugoročnog ulaganja. Ostat ćemo dosljedni kreiranju jedinstvenih ponuda u segmentu kreditiranja fizičkih i pravnih lica, osluškujući potrebe ali u isto vrijeme vodeći računa o cjenovnom parametru za klijente.

Također, jačanjem i razvojem programa lojalnosti, stvorit ćemo jedinstven koncept korištenja proizvoda i usluga za naše klijente. Tome će zasigurno u velikoj mjeri doprinijeti jedinstveni eko sistem koji imamo u sklopu Grupacije, a koji našim klijentima nudi brojne dodatne mogućnosti i benefite u segmentima osiguranja, zdravstva i digitalnih rješenja. ASA Banka je opredijeljena i na projektno finansiranje nekih od najznačajnijih investicija koje se trenutno realizuju. U narednom periodu ćemo raditi na učvršćivanju svega nabrojanog, a prije svega na poboljšanju usluga i proizvoda za klijente uz jaku poslovnu mrežu.