Sanela Pašić: Međunarodni investitori su prepoznali naš potencijal i našu strategiju

Sanela Pašić: Međunarodni investitori su prepoznali naš potencijal i našu strategiju

Predsjednica Uprave Addiko Bank dd Sarajevo

864
0
PODIJELI

Konkurenciju u bankarskom sektoru čini puno kvalitetnih banaka i važno je održati tempo u kreiranju pozitivnih pomaka u usluzi korisnicima „Fina podešavanja“ naše strategije su moguća ali ostaje osnovna strategija Addika da bude jaka specijalistička banka Klijent se treba osjećati ugodno dok radi sa nama Želimo biti lider u digitalizaciji i digitalnom poslovanju, nismo još uvijek stigli do tog cilja, ali snažno koračamo naprijed

  • Poštovana gospođo Pašić, tri godine nakon rebrendinga, Addiko banka je izlistana na Bečkoj berzi. Šta taj korak znači za budućnost banke?

– Sredinom prošle godine Banka je izlistana na Bečkoj berzi i jedan dio vlasništva je ponuđen javnosti. Naši dosadašnji vlasnici Advent International i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) su ponudili 55% dionica na prodaju institucionalnim vlasnicima, a veliki broj novih investitora je kupio dionice. Nova vlasnička struktura je dobro izbalansirana, pri čemu je najveći pojedinačni vlasnik ostao AI Lake, raniji jedini vlasnik koji je u vlasništvu Advent International i EBRD.

Šta za nas znači ova promjena vlasništva? Ovaj IPO znači da je ovo što smo uradili sa bankom u protekle četiri godine veoma uspješno. Međunarodni investitori su prepoznali potencijal za investiranje jer im se dopada kako smo uradili našu transformaciju, zato što im se dopada naša strategija i ono što očekujemo u srednjoročnom periodu. To je veliko priznanje i doprinos za svakog zaposlenog ove grupacije.

ZAVRŠILI SMO JEDNO I ZAPOČELI NOVO POGLAVLJE

  • Da li izlistavanje dionica Addiko Grupe na berzi predstavlja približavanje okončanju Addiko transformacije?

– Mi smo završili tu transformaciju i nastavljamo sa izvršenjem naše specijalističke strategije, napravili smo organizacione i strateške pretpostavke da se poredamo u određenom pravcu. Završeno je jedno poglavlje, a sad počinje sasvim novo – u novoj strukturi vlasništva, sa očekivanjima tržišta kapitala. Ovo je drugačiji izazov od transformacije i restruktuiranja banke, ali jednako zahtjevan, budući da se konkurencija u bankarskom sektoru sastoji od puno kvalitetnih banaka i važno je održati tempo u kreiranju pozitivnih pomaka u usluzi korisnicima. 

  • Da li će promjena vlasničke strukture donijeti promjene u poslovnoj strategiji?

– Neće, jer su novi vlasnici kupili dionice upravo zato što im se dopada ta strategija i zato što iza sebe već imamo duže od tri godine dokaza da ta strategija funkcioniše i donosi dobar finansijski rezultat. Kupci dionica su zadovoljni postojećom strategijom, što im je bio motiv i da investiraju. Određena „fina podešavanja“ strategije su moguća, prvenstveno sa ciljem dodatnog unaprjeđenja efikasnosti, ali osnovna strategija Addika kao specijalističke banke ostaje. Ona funkcioniše i daje rezultate. Očekivanje Grupe je da ovu dokazanu strategiju nastavimo.

STRATEŠKI ĆEMO SE BAZIRATI NA DVA SEGMENTA 

  • Addiko banka je vrlo specifična po svojoj strategiji. Šta je to strategija Addiko banke?

– Naša je strategija da budemo specijalistička banka za dva segmenta i da u ta dva segmenta budemo puno bolji od drugih banaka. Specijalistička banka znači da želimo biti banka koja se bavi ili keš kreditima ili kreditiranjem malih i srednjih preduzeća. Dakle, nismo univerzalna banka kao sve ostale banke na našem tržištu. To znači da ne radimo ni stambene kredite, a kredite velikim firmama ili javnom sektoru ili neke hibridne proizvode, radimo vrlo malo ili nikako. Htjeli bismo biti jako dobri i bolji od ostalih u ovom polju, kako bi klijentu pružili zaista izvrsno korisničko iskustvo, a to znači da moramo biti brži, jednostavniji, jasniji i direktniji, kako naši osnovni stubovi poslovanja govore. Klijent se treba osjećati ugodno dok radi sa nama. Da bismo postigli ovaj cilj, moramo se ponašati drugačije, jednostavnije i direktnije, i moramo imati aplikacije koje omogućavaju digitalni pristup našim proizvodima, moramo imati prodajno osoblje koje zna klijentu napraviti ugodniji boravak u banci i lakše i jednostavnije dobijanje proizvoda. U proteklih nekoliko godina napravili smo značajan iskorak na ovom polju, ali svakako još uvijek postoje područja koja trebamo unaprijediti kako bismo bili još bolji i uspješniji. Smatram da još nismo dostigli ovaj cilj, ali da sigurno koračamo prema njemu. 

  • Koji su srednjoročni i dugoročni ciljevi Addiko banke?

– Addiko banka u BiH, prateći strategiju Addiko Grupe, pozicionira se kao specijalizirana banka za potrošačko kreditiranje te mala i srednja poduzeća, kako bismo klijentima pružili bolje iskustvo u radu sa bankom. Napravili smo značajne pomake u prošloj godini, a namjeravamo nastaviti u 2020. Želimo biti lider u digitalizaciji i digitalnom poslovanju. Nismo još uvijek stigli do tog cilja, ali snažno koračamo naprijed. U tom smo smjeru koncipirali naše dosadašnje aktivnosti, ali i sve buduće planove. Na nivou Grupacije imamo razvijena kvalitetna digitalna rješenja u segmentu kredita, te se nadamo da ćemo uspjeti implementirati ova rješenja i na bh. tržištu, te našim klijentima omogućiti izuzetno brzu i efikasnu uslugu. U ovom regionu inače, učešće prodaje kroz digitalne kanale se kreće oko 8%, dok je u eurozoni to 43%, a razlog za to je što se u regionu digitalnim kanalima uglavnom klijentima omogućava usluga plaćanja, ali ne i kreditiranja. Kad bi postojale osnove u zakonskoj regulativi, naše tržište bi moglo značajno povećati učešće prodaje digitalnim kanalima. Smatramo da je ovo neophodno, jer u BiH sada imamo prisutne dvije generacije klijenata. Imamo tradicionalne klijente, koji žele raditi kroz tradicionalnu mrežu poslovnica i direktni kontakt sa ljudima u banci, i nove generacije koje žele ostvariti bankarski odnos od kuće, iz ureda, sa mobilnih aparata, a mi želimo zadovoljiti potrebe i jednih i drugih.  

 BIJELOM KNJIGOM OTVORILI SMO BROJNE TEME

  • Iza nas je 2019. godina, kakva je ona bila za Addiko banku te, generalno, kako ocjenjujete stanje na našem bankarskom tržištu?

– Godinu iza nas smo ispratili zadovoljni napretkom ostvarenim u transformaciji našeg poslovanja, ali i poboljšanjem poslovnih rezultata po svim osnovama. Naša strategija jasnog, jednostavnog i direktnog bankarstva omogućila nam je bolje tržišno pozicioniranje, te snažniji fokus na potrošačko kreditiranje i podršku SME sektoru, naša dva ključna tržišna segmenta. U oba ova segmenta ostvarili smo odlične rezultate, značajno iznad tržišnog prosjeka.

Tokom 2019. smo se, kao i sve naše kolege iz bankarskog sektora u BiH, susretali sa brojnim izazovima koji su se odražavali na naše poslovanje. Kroz Udruženje banaka BIH pokušali smo institucijama vlasti, ali i široj javnosti ukazati na najaktuelnije otvorene teme koji opterećuju bankarski sektor, a čijim bi rješenjem, osim banaka, korist imali i klijenti i privreda zemlje u cjelini. Te smo teme definisali u okviru “Bijele knjige bankarskog sektora”, koju smo prezentirali krajem prošle godine. Spomenut ću samo neke od njih, poput neadekvatne regulative koja nam onemogućava snažniji zamah u digitalizaciji poslovanja, čime zaostajemo ne samo za EU tržištima, već i za tržištima u regionu i to je jedan od ključnih izazova sa kojima se susrećemo. Osim toga, tu je i evidentna neefikasnost pravosudnog sistema koja značajno otežava poslovanje sektora, ali i privrede u cjelini. 

  • U 2019. godini ste dobili i laskavu titulu „Žena godine“ u Bosni i Hercegovini. Šta za Vas znači ova nagrada?

– Moram priznati da sam bila iznenađena i nominacijom, ali posebno izborom za titulu Žena godine. S jedne strane, to je zaista velika čast i zadovoljstvo, jer su čitaoci magazina Ladies In i posjetioci njihovog portala prepoznali moj angažman i doprinos afirmaciji žene i njene uloge u poslovnom svijetu. S druge strane, ova titula nosi i svojevrsnu odgovornost prema svim onima koji su glasali i nagradili me svojim povjerenjem. Namjera mi je tokom ove godine, u saradnji sa Ladies In magazinom, pokrenuti nekoliko aktivnosti koje će pozitivno utjecati na položaj žene u društvu, a posebno u poslovnom svijetu. (promo B&B)