Senada Olević, CEO UNIQA osiguranja: Iz ove krize možemo izaći snažniji nego...

Senada Olević, CEO UNIQA osiguranja: Iz ove krize možemo izaći snažniji nego ranije

535
0
PODIJELI

Koliko i kako je, prema Vašim saznanjima, pandemija virusa COVID-19 utjecala na rad osiguravajućih društava u Bosni i Hercegovini? Kako biste opisali aktuelno stanje na tržištu osiguranja?

Pojava virusa COVID-19 izazvala je globalnu zdravstvenu krizu i brojne negativne ekonomske posljedice koje dovode do pada bruto društvenog proizvoda (BDP), zaposlenosti, javnih prihoda, investicija i izvoza. Osiguravajuća branša je generalno izložena rizicima i velikim štetnim događajima uključujući pandemiju koja utiče ne samo na isplatu odštetnih zahtjeva nego i na osiguravajuća društva kao poslodavce i nosioce aktivnosti na finansijskom tržištu. Očekivano, na tržištu osiguranja zabilježen je pad potražnje za uslugama osiguranja, što je odraz zaustavljanja i pada privrednih aktivnosti te smanjenja kupovne moći stanovništva.

Prema objavljenim podacima Agencije za nadzor osiguranja FBiH, evidentiran je pad premije na tržištu osiguranja već od mjeseca marta. Za prvih pet mjeseci tekuće godine, pad premije iznosio je oko 3,7%, što je u apsolutnom iznosu oko 8,1 miliona KM premije manje u odnosu na isti period prošle godine. Ukupna premija po osnovu svih vrsta neživotnih osiguranja bilježi pad od oko 3%, naročito po autoodgovornosti i kasku, ali i u ostalim vidovima dobrovoljnih osiguranja poput nezgode, zdravstvenih osiguranja osim imovinskih osiguranja. Premija životnih osiguranja zabilježila je pad od 5,9%, a naročito je izražen pad premije životnih osiguranja vezanih za proizvode banke, odnosno kreditne aktivnosti banaka koje su u značajnom padu u periodu COVID-a 19.

Kakvi trendovi će, po Vašem mišljenju, obilježiti premije za vrste osiguranja koje su dobrovoljne a direktno zavise o nivou zaposlenosti u BiH i smanjenju prihoda kako pravnih, tako i fizičkih osoba?

 Dobrovoljne vrste osiguranja direktno ovise od ekonomskih prilika građana i privrednih subjekata i, iako očekujem da će se sa postepenom normalizacijom privrednih aktivnosti situacija na tržištu osiguranja popraviti, evidentno je da će smanjenje ekonomskih aktivnosti uticati na pad obima ukupne premije na tržištu osiguranja u odnosu na prošlu godinu. Kada uzmemo sve u obzir, sigurna sam da nas ove i sljedeće godine očekuje izražena borba za svakog klijenta, jer će korisnici više nego ikada birati partnera kojem će ukazati svoje povjerenje. Tim više je značajno da se osiguravajuća društva prilagode situaciji u cilju pružanja kvalitetne usluge i proizvoda u skladu sa potrebama klijenata u novonastaloj situaciji.

Životna i zdravstvena osiguranja su posebno korisna u situacijama potrebe, poput pandemije, jer životna osiguranja pokrivaju rizik smrti uslijed bolesti čime se obezbjeđuje značajna finansijska podrška porodicama osiguranika onda kad je podrška najpotrebnija, dok zdravstveno osiguranje omogućava neometan i brz pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti za relativno simboličan iznos na mjesečnoj osnovi. Upravo iz tog razloga, očekujem pozitivne efekte u razvoju ovih ali i drugih vrsta osiguranja kao posljedice jačanja svijesti svih subjekata o potrebi i značaju osiguravajuće zaštite u uslovima ove i bilo koje krize.

Nerijetko, pa i posljednjih mjeseci, kod nas se može čuti rečenica da nakon nekog velikog incidenta “ništa neće biti isto”. Slušali smo takve ocjene i nakon poplava 2014. godine, ali svjedočimo činjenici da se svijest o potrebi osiguranja nije bitno promijenila. Mislite li da bi nakon pandemije moglo biti drugačije i gdje bi bilo dobro da se desi eventualna promjena?

Pandemija je za razliku od poplava 2014. godine imala neuporedivo veći uticaj na ekonomiju i tržište kapitala, dovela do sloma svjetskog tržišta, smanjenja potrošnje, rezultirala zatvaranjem poslovnih objekata i firmi te otpuštanjem radnika. Međutim, kako sam ranije istakla, zaista očekujem da će ova kriza imati uticaj na dalji razvoj osiguranja kao posljedice jačanja svijesti građana i kompanija o potrebi i značaju pravovremene osiguravajuće zaštite. Na primjer, ljekari i stomatolozi te vlasnici specijalističkih ordinacija, koji su neposredno pred pandemiju zaključili program „Sigurne profesije“ sa rizikom finansijskog gubitka u slučaju prekida rada, već su imali priliku da se uvjere u opravdanost i  benefite osiguranja i u slučaju pandemije, sa isplatom šteta po tom osnovu.

Prednost u kriznim okolnostima za korisnike našeg zdravstvenog osiguranja, pravna i fizička lica, ogledala se u brzoj i kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti u privatnim klinikama, za tegobe i po osnovu bolesti koje nisu vezane za COVID-19. Istovremeno, neizvjesnost koju smo svi osjetili tokom pandemije podsjetila nas je da su zdravlje i sigurnost naše porodice zaista i uvijek beskompromisno na prvom mjestu. 

Kakva je Vaša procjena, hoće li novonastale okolnosti nametnuti razmišljanje o nekim inovacijama u sektoru osiguranja?

Rekla bih da je pred nama veoma izazovno razdoblje i sada više nego ikad dolazi do izražaja mogućnost kompanija da se prilagode, kroz proizvode i usluge, kroz jedan novi način komuniciranja koji zahtijeva drugačiji sadržaj komunikacije, više primjeren i prilagođen potrebama klijenata. To, naravno, otvara dosta mogućnosti osiguravajućim društvima da novim, kreativnim, rješenjima zadrže pažnju klijenata i izađu iz ove krize snažniji nego ranije. Klijenti od osiguravatelja, posebno u periodu neizvjesnosti, očekuju inovativne usluge i proizvode koji će im olakšati svakodnevni život odnosno koji će im pružiti pravovremenu osiguravajuću zaštitu za njih i njihove porodice. Očekujem dugoročno i značajniji razvoj digitalnih kanala i u prodaji usluga osiguranja kao i u procesima i korištenju usluga osiguranja.

Na koji način je osiguravajuće društvo koje predstavljate reagiralo na poremećaje izazvane pandemijom?

Pandemija koronavirusa donijela je promjene u načinu poslovanja i potrebu za prilagođavanjem načina rada u izmijenjenim okolnostima. Iz našeg iskustva, jako je bilo važno osigurati transparentnu i kontinuiranu komunikaciju sa svim stakeholderima. U tom smislu, prioritet zaštite zdravlja naših zaposlenih uz istovremeno zadržavanje visokog nivoa odgovornosti i servisa prema klijentima zahtijevalo je brzu reakciju u pravcu promjene načina rada, sa klasičnog „office“ i direktnog prodajnog kontakta sa klijentima na „home office“ sa akcentom na online usluge 24/7.

Klijenti su na raspolaganju imali Online prijavu štete u cilju što brže isplate štete. Dostupni su bili i naši online web shopovi osiguranja stana, zdravstvenog osiguranja, Mini kasko osiguranja, putnog osiguranja, pomoći na putu i drugog liječničkog mišljenja uz dostavu polise osiguranja putem e-maila. Posebno značajno bilo je sigurno plaćanje faktura od kuće, koje smo omogućili putem naše web stranice bez provizije i bez internet bankarstva, uz prihvat svih Mastercard i VISA kartica bilo koje banke. Mogu reći da smo se veoma brzo, i iznad očekivanja, prilagodili novom načinu rada. Izrazito sam ponosna na naše uposlenike koji su u ovoj situaciji vrlo odgovorno obavljali svoje radne zadatke sa visokom sviješću o značaju klijenata i potrebi održavanja kontinuiteta i kvaliteta usluga.

Prema zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini je bez posla ostao veliki broj građana. Da li su, poput banaka, i osiguravajuća društva susrela sa specifičnim zahtjevima klijenata i da li je takvih zahtjeva imalo vaše društvo?

 Za nas u UNIQA osiguranju preuzimanje rizika prije svega znači pružanje sigurnosti i jačanje povjerenja pogotovo u neizvjesnim vremenima. S namjerom ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica klijentima smo odobravali odgodu plaćanja premije osiguranja na period do tri mjeseca. Odgoda plaćanja premije se odobravala klijentima fizičkim licima koji su izgubili posao, obolili ili su boravili u karantenu zbog COVID-19, kao i pravnim licima kojima je privremeno obustavljena proizvodnja i/ili usluge klijentima, zbog zaraze zaposlenika, nedostatka resursa ili odluke nadležnih organa. Trudili smo da budemo tu za naše klijente, onda kada im je naša podrška najpotrebnija i drago mi je da smo uspjeli u tome. Jedino tako možemo dugoročno održati kvalitetne odnose sa našim klijentima i opravdati njihovo povjerenje.