Sweden/USAID FARMA II projekt podržava organizaciju 5. kongresa o pčelarstvu i pčelinjim...

Sweden/USAID FARMA II projekt podržava organizaciju 5. kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

22
0
PODIJELI

U Tuzli je danas otvoren5. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, uglavnom u online formatu.

Kongres okuplja više od 200 pčelara, poljoprivrednih proizvođača, predstavnika akademske zajednice, prehrambene i farmaceutske industrije, te državnih institucija iz osam zemalja uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Sloveniju, Ukrajinu, Tursku i Veliku Britaniju.

Cilj kongresa je da ujedini sve ove sudionike u jedinstveni lanac vrijednosti koji će doprinijeti razvoju pčelarstva u BiH i regiji, te povećati kvalitet pčelinjih proizvoda i produktivnost u ovom sektoru.

Na kongresu će biti predstavljanjo 38 akademskih i stručnih radova sa širokim spektrom tema kako što su zaštita pčela i biljaka, standardizacija proizvodnje meda i kontrola kvalitete, proizvodnja hrane za pčele i pčelinjih proizvoda s dodanom vrijednošću, te analize zakonodavstva i modela podrške za pčelare.

Sweden/USAID FARMA II podržao je organizaciju događaja i objavljivanje Knjige sažetaka i punih radova sa petog kongresa. Knjiga će biti dostupna u elektronskoj i štampanoj verziji svim sudionicima kongresa te široj pčelarskoj i akademskoj zajednici i relevantnim industrijama i institucijama. FARMA II projekt je sudjelovao i u prošlim kongresima te podržao njihovu organizaciju.

Kongres će trajati dva dana. Organizuju ga Udruženje za nutricionizam i dijetetiku “Hranom do Zdravlja” iz Tuzle, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera iz Osijeka, Hrvatska, Veleučilište Požega, Hrvatska, te Multi Lab d.o.o. iz Tuzle koji je domaćin manifestacije.