U jednoj deceniji broj korisnika elektronskog bankarstva porastao više od 20 puta

U jednoj deceniji broj korisnika elektronskog bankarstva porastao više od 20 puta

Novi trendovi osvajaju klijente banaka u Bosni i Hercegovini

315
0
PODIJELI

Elektronsko bankarstvo odavno je postalo naša svakodnevnica // Novo je da usluge mobilnog bankarstva preuzimaju primat nad internet bankarstvom

Piše: Borivoje Simić

Za proteklih deset godina broj korisnika elektronskog bankarstva u zemlji povećan je za više od 20 puta, a mobilno bankarstvo prvi put je u 2018. godini po broju korisnika premašilo internet bankarstvo, pokazuju zvanični podaci.

Iako Bosna i Hercegovina u odnosu na razvijene zemlje još uvijek zaostaje u digitalizaciji, statistika pokazuje rapidno povećanje broja klijenata koji koriste klik miša ili komande na svom pametnom telefonu za različite vrste plaćanja, a posebno snažan trend rasta zabilježen je u 2018. godini. 

VRTOGLAV RAST

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, još 2008. godine bilo je svega 32.000 korisnika elektronskog bankarstva, uključujući i fizička i pravna lica, a na kraju prošle godine taj broj bio je 667.551 korisnika.

Rast u 2018. godini iznosio je čak 36 posto, a naročito je izražen trend povećanja broja klijenata fizičkih lica koja koriste usluge elektronskog bankarstva, a koje u svojoj ponudi imaju 22 od ukupno 23 banke u Bosni i Hercegovini.

Broj fizičkih lica koja su koristila neke od usluga elektronskog bankarstva iznosio je na kraju 2018. godine 608.881, dok ih je u toku 2017. godine bilo 425.898. 

Odnos broja korisnika prvi put je u 2018. godini otišao na stranu mobilnog bankarstva, na koje je otpadalo 54 posto svih korisnika elektronskog bankarstva, dok je internet bankarstvo koristilo 46 posto korisnika.

Mobilno bankarstvo naročito osvaja fizička lica, te se njih čak 357.265 služilo ovim vidom poslovanja sa bankom u 2018. godini, u odnosu na pravna lica kojih je bilo 1.783.

MOBITEL JE SVE VIŠE NOVČANIK

Mobilno bankarstvo je svakako budućnost koja ubrzano stiže u Bosnu i Hercegovinu, ali pravu eksploziju tek treba očekivati.

Naredni korak u evoluciji plaćanja su mobilni telefoni, jer su oni odavno prevazišli svoju osnovnu funkciju – komunikaciju, kaže Jelena Ristić, direktorica u kompaniji MasterCard  za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

 – Kada pričamo o tome šta je budućnost digitalnih tehnologija i koja je sljedeća stepenica u evoluciji plaćanja, to su definitivno mobilni telefoni i to nije neko veliko iznenađenje je su oni naša sadašnjost, naša budućnost, sa njima liježemo, ustajemo, u prosjeku ih koristimo pet sati dnevno, što znači da su oni odavno prevazišli svoju osnovnu funkciju i polako dobijaju novu – da služe kao sredstvo plaćanja – ističe Ristić.

Ona ističe da je MasterCard pomoću svoje platforme za digitalne tehnologije mobilni telefon preorijentisao u instrument sa funkcijom plaćanja zahvaljujući najnaprednijim tehnologijama kao što su tokenizacija, enkripcija i čip.

Što se tiče enkripcije i tokenizacije, kada se kreira virtuelna kartica umjesto pravog broja kartice, postoje zamjenski, što znači da je nemoguće zloupotrijebiti karticu.

– Sama transakcija pomoću enkripcije je vrlo osigurana zato što postoji šifrirana transakcija, i čak i ako bi neko htio da presretne takvu transakciju ona nema nikakvu upotrebnu vrijednost, rekla je Ristić.

Novi trend u mobilnim plaćanjima u Bosni i Hercegovini su beskontaktna plaćanja putem mobilnih telefona, koje je prošle godine prva uvela Raiffeisen banka, a početkom ove godine i NLB banka d.d. Sarajevo.

POS INFRASTRUKTURA PRATI RAZVOJ

Ova novost na bh. tržištu omogućena je sve većom upotrebom beskontaktnih bankovnih kartica i mada se nekome čini da transformacija na tom polju odvija slabo, iz banaka uvjeravaju da je broj beskontaktnih kartica u velikom porastu kao i da se POS infrastuktura vrlo brzo prilagođava za prihvat ovakve vrste plaćanja.

Prilikom promocije NLB Pay usluge u Sarajevu Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB banke, kazao je da je rast beskontaktnih plaćanja na bosanskohercegovačkom tržištu bio 166 posto u prošloj godini, te da će BiH brzo biti na nivou Slovenije gdje je procenat beskontaktnih plaćanja u ukupnim plaćanjima 56 posto.

U narednom periodu svakako ćemo raditi na nadogradnji NLB Pay aplikacije, te će sljedeći korak biti da omogućimo klijentima podizanje novca na bankomatima koristeći telefon a ne kartice, poručio je Brodnjak.

U Raiffeisen banci digitalizaciju vide kao izazov, priliku za unapređenje usluge i prilagođavanje potrebama klijenata.

– Ona nam nudi bolju interekaciju sa našim klijentima te mogućnost da tržištu ponudimo inovativne proizvode. Ovo stoljeće karakteriše globalizacija i ubrzan razvoj tehnologije, što neminovno dovodi do promjena u očekivanjima klijenata.  Bankarska industrija, kao i ostale grane, prolazi kroz značajnu transformaciju. Mi kao banka idemo u korak sa tehnološkim napretkom i svjetskim trendovima, što nas čini pionirom u segmentu digitalnog bankarstva te bih spomenuo i da smo prva banka na bh. tržištu koja je ponudila klijentima Internet bankarstvo još 2001. godine,kaže Karl Heinz Dobnigg, predsjednik uprave Raiffeisen banke.

On je dodao da je banka zadovoljna do sada ostvarenim rezultatima usluge beskontaktnih mobilnih plaćanja “m-plati” i vjeruje da će se pozitivan trend nastaviti i u narednom periodu.

MISLITI PET GODINA UNAPRIJED

I dok neke banke prednjače u digitalnim uslugama za svoje korisnike, druge manje banke još ne nude nova rješenja, mada su svjesne da je to bliska budućnost za koju moraju biti spremne.

Imajući u vidu sve veći uticaj tehnologije i novih kanala komunikacije, kao i pojave čitave jedne mlade generacije koja u potpunosti prelazi na digitalno, u banjalučkoj MF banci intenzivno rade na tzv. digitalnoj transformaciji.

Mi smo svjesni da trebamo razmišljati 3-5 godina unaprijed i ušli smo u proces digitalne transformacije. Međutim, mi ne idemo u to kao neke druge banke koje pokušavaju online prodavati nešto, mi krećemo od sebe interno i pokušavamo da prilagodimo naše interne procese, dakle da interne procese digitalizujemo, unaprijedimo, ubrzamo, napravimo preciznijim i efikasnijim. Kad to podignemo na jedan viši nivo, onda će slijediti druga faza, odnosno  digitalna transformacija u našoj ponudi prema klijentima, kaže Bojan Luburić, predsjednik Uprave MF banke.

I predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Boško Mekinjić vidi digitalizaciju kao neminovni proces koji mijenja bankarstvo ali i donosi benefite klijentima.

Digitalizacija nastavlja da povećava performanse bankarske industrije i donosi potpuno nove koncepte, koji od korisnika zahtijevaju ne samo da prihvate nove servise nego i da promijene način razmišljanja i prihvate nove trendove u bankarstvu, kaže Mekinjić.

Prema njegovim riječima, uvođenje novih tehnologija u bankarstvo obezbijediće dodatne koristi za građane BiH jer su rješenja novih tehnologija usmjerena na efikasnije, sigurnije i jeftinije transakcije, ali isto tako i na izgradnju i očuvanje povjerenja korisnika.

Koliko su digitalizacija i novi trendovi u bankarstvu aktuelni pokazuju i primjeri nedavno održanih Kopaonik biznis foruma i Jahorina ekonomskog foruma na kojima su ovim temama bili posvećeni cijeli paneli.