Banke spremne za novu eru digitalnog bankarstva

Banke spremne za novu eru digitalnog bankarstva

Održana je Finance Day konferencija u organizaciji kompanije Comtrade System Integracije

643
0
PODIJELI

Na olimpijskoj planini Igman, u ugodnom ambijentu hotela Monti, 11. maja održana je konferencija “Finance Day”, u organizaciji kompanije Comtrade System Integration d.o.o. Sarajevo uz partnerstvo Udruženja banaka Bosne i Hercegovine te Američke privredne komore (AmCham BiH). Medijski partner konferencije bio je Bloomberg Adria.

Konferenciju je posjetilo blizu 100 zvanica, predstavnika banaka, osiguravajućih kompanija, mikrokreditnog sektora te ostalih partnera. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa najnovijim trendovima u digitalizaciji finansijskog sektora te da poslušaju zanimljive prezentacije ali i panel diskusiju.

Primarni cilj konferencije bio je da ponudi odgovore na pitanje: „Da li smo spremni za novu eru digitalnog bankarstva“, a na ovom tematskom panelu učešće su uzeli: Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine, Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka Bosne i Hercegovine, Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo, Amina Durmo Trlin, članica Uprave ProCredit Banke d.d. Sarajevo te Peđa Sarajlić, direktor EY za Bosnu i Hercegovinu. Panelom je moderirao Vedran Peršić, Country Manager za Bloomberg.

Svi učesnici panela su mišljenja da je bankarski sektor u Bosni i Hercegovini spreman za novu eru digitalnog bankarstva te da je taj proces već odavno započeo. U okviru panel diskusije gospodin Kutle je ukazao na sve veći značaj i utjecaj kripto valuta, odnosno kripto imovine, te dao osvrt na upravljanje budućnošću bankarstva pod utjecajem novca bez pokrića, te koliko dugo u tom procesu čovjek može ostati subjekt, odnosno ne postati objekt.

G. Mahmuzić je u okviru svog izlaganja govorio o prilagođenosti bankarske regulative najnovijim digitalnim trendovima, te naglasio sve veći utjecaj i rast rizika informacijske sigurnosti i rizika eksternalizacije. Ispred NLB Banke, jedne od vodećih banaka u dijelu digitalizacije i inovacija, gospođa Žigić je govorila o novoj generaciji korisnika bankarskih usluga i njihovim očekivanjima u pogledu adaptacije bankarskih proizvoda, te dodatno o nivou digitalne zrelosti interne organizacije i unutrašnjih poslovnih procesa.

Ispred ProCredit Banke, prve digitalne banke u Bosni i Hercegovini, gospođa Durmo Trlin govorila je o procesu transformacije od tradicionalnog ka potpuno digitalnom iskustvu kako za klijente tako i za zaposlenike banke. Dodatno, dala je snažan osvrt na implementaciju ESG standarda i njegovog utjecaja na digitalnu transformaciju. Ispred EY gostima se na panelu obratio i gospodin Sarajlić, koji je iz ugla revizorske i konsultantske kuće govorio o najnovijim istraživanjima u domeni trendova rasta i korištenja digitalnih usluga, a koje je provedeno od strane Valicona. Također, gospodin Sarajlić je ukazao na izmjene potrošačkih navika za vrijeme i nakon pandemije Covid-19, što opredjeljuje pravac budućeg digitalnog razvoja banaka i finansijskih institucija u BiH.

Osim panela na konferenciji su održane i dvije prezentacije. Ispred kompanije Comtrade
System Integration d.o.o. Sarajevo, a na temu Digitalne Banke govorila je Merima Mahmutović – business development manager za Finance sector, dok je ispred kompanije Oracle na temu „Data revolucija CX-a“ govorila Jovana Vidaković,Sales executive South East Europe.

Kompanija Comtrade System Integration d.o.o. Sarajevo pod ovim imenom posluje u Bosni i Hercegovini u posljednje 4 godine, a članica je Comtrade Grupe, jedne od najvećih IT grupacija u regionu. Kompanija je ponosni partner najvećih svjetskih brendova: Microsofta, Oracle-a, Cisca, HP-a, Dell-a i drugih. Također, neki od najvećih regionalnih klijenata u finansijskom sektoru su: Addiko Banka, NLB Banka, UniCredit, Raiffeisen, ProCredit Bank i dr.

Comtrade System Integracije okuplja više od 400 zaposlenika koji su posvećeni razvoju poslovnih rješenja za public, telco, enterprise i finance sektor. Upravo je strateško opredjeljenje kompanije Comtrade System Integration razvoj poslovanja finansijskog sektora. Digitalizacija, tehnološki progres, promjene potrošačkih navika digitalnih klijenata, inovativni poslovni modeli, regulatorne izmjene i konsolidacija tržišta samo su neki od trendova sa kojima se suočavaju finansijske institucije. Konferencija Finance Day imala je za cilj prepoznati najznačajnije trendove na lokalnom tržištu i približiti očekivanja budućeg digitalnog razvoja.

Omar Krivošija, Country Manager za Comtrade System Integration d.o.o. Sarajevo, za Banke & Business ističe: „Mi u kompaniji Comtrade System Integracije smo u prethodnom periodu mnogo radili na konsolidaciji portfolija naših rješenja namijenjenih finansijskim institucijama, a u tome su nam najviše pomogli eksperti koji su se pridružili našim timovima u Ljubljani, Beogradu i Sarajevu, a koji dolaze upravo iz banaka. Svjesni smo da su poslovni procesi finansijskih institucija kompleksni, u velikoj mjeri regulirani i da kao takvi ne mogu biti na pravi način optimizirani, a potom automatizirani, ukoliko nemamo kadrove koji u potpunosti razumiju način na koji ove organizacije funkcioniraju.

Bila nam je čast i zadovoljstvo da na konferenciji Finance Day ugostimo upravo eksperte iz bankarstva i finansijskog sektora, koji su sa nama, ali i ostalim učesnicima podijelili iskustva, prakse, očekivanja, ali i izazove sa kojima se susreću u procesu digitalizacije. Upravo je i naše strateško opredjeljenje da kroz prizmu problema finansijskih institucija ponudimo odgovarajuća poslovna i softverska rješenja. Kompanija Comtrade System Integracije će i nakon ovog eventa nastaviti da sluša i razumije potrebe svojih korisnika te ćemo vrlo brzo organizirati mini radionice i workshop-e namjenjene operativnim timovima finansijskih institucija, a kako bismo što bolje i detaljnije približili naša rješanja ka potrebama korisnika. Uvjereni smo da ovom tržištu možemo ponuditi odgovarajuću ekspertizu, koju kombiniramo sa najnovijim svjetskim tehnologijama, a uspješnost projekata možemo potvrditi kako kroz lokalne, tako i kroz regionalne reference.“

U okviru prezentacije „Digitalna Banka“, Merima Mahmutović, Business Development Manager za Finance sektor, predstavila je i portfolio rješenja kompanije Comtrade System Integracije namijenjenog finansijskom sektoru.

Za Banke & Business ističe: „Bankarski sektor u Bosni i Hercegovine više nego ikada je spreman za značajan iskorak u procesu digitalizacije. S pojavom, ali i nakon pandemije Covid-19 procesi digitalne transformacije u internoj organizaciji finansijskih institucija su značajno ubrzani. U procesu digitalne transformacije ne samo finansijskih, već i svih drugih organizacija ključnu ulogu igraju zaposlenici i brzina njihove adaptacije na nove tehnologije i osnaženost da o digitalnim uslugama educiraju krajnje korisnike. Za uspješan projekat presudno je vrijeme implementacije i spremnost osoblja da budu ambasadori uvedene inovacije prema eksternom tržištu. Upravo je današnji trenutak idealno vrijeme za nove digitalne usluge, budući da je remote način rada podigao razinu digitalne zrelosti organizacije i da su očekivanja krajnjih korisnika i finansijskih institucija skoro ujednačena.

Mi u kompaniji Comtrade System Integracije u mogućnosti smo ponuditi finansijskim institucijama različita rješenja kako za unapređenje poslovanja, tako i za optimizaciju poslovnih procesa. Izdvojila bih značajan „know-how“ kod isporuke rješenja namijenjenih za digitalni onboarding novih klijenata ili automatizaciju procesa obrade kredita i drugih plasamana kako u poslovnicama, tako i putem elektronskih kanala. Ponosni smo da u portfoliju rješenja imamo vlastita, interno razvijena, ali i da smo u mogućnosti biti implementator različitih proizvoda velikih svjetskih vendora kao što su Oracle ili Microsoft. Kao jednu od ključnih konkurentskih prednosti navodim agilnost kompanije i razvojnih timova, budući da smo u prilici vrlo brzo isporučiti vidljiv rezultat, koji potom dorađujemo i prilagođavamo očekivanjima i feedback-u krajnjeg korisnika“.