Igor Jovičić: Uz povjerenje, posvećenost i snagu timskog rada pobijedit ćemo sve...

Igor Jovičić: Uz povjerenje, posvećenost i snagu timskog rada pobijedit ćemo sve izazove

Predsjednik Uprave ATOS BANK a.d. Banja Luka

664
0
PODIJELI

Ono što se desilo u mjesecu martu ove godine nije mogao niko da očekuje Banka je u kratkom roku od tri mjeseca uspjela povećati oročene depozite stanovništva za 50 miliona KM, što je za ovako kratak period impozantan rezultat Povećanje kamatnih stopa predstavlja dodatni izazov ali se trudimo da na njega odgovorimo na najbolji način

Razgovarao: Zlatko VUKMIROVIĆ


Od kraja mjeseca maja ove godine Banka posluje pod novim poslovnim imenom – ATOS BANK a.d. Banja Luka. Tada je, naime, okončan proces promjene vlasništva, kao i promjene poslovnog imena Banke, nakon ukrajinske krize kada su Amerika i Evropska unija uvele sankcije ovoj banci koja je tada poslovala kao Sberbank a.d. Banja Luka.

Početkom avgusta za novog predsjednika Uprave ove Banke imenovan je Igor Jovičić. Iako je preuzeo funkciju predsjednika Uprave Banke u najizazovnijem vremenu, u kratkom vremenskom roku ostvareni su sjajni rezultati.

PREŽIVJELI RIJEDAK ŠOK

• Poštovani gospodine Jovičiću, u godini koja je na izmaku i u kojoj vas je zadesilo nešto što se rijetko dešava u bankarskom sektoru, ostvarili ste izvanredne rezultate. U samo jednoj godini Banka je prevazišla situaciju uzrokovanu krizom na svjetskom nivou, promijenila je vlasnika i ime, i uprkos svemu tome ostala Banka koja je nastavila neometano da posluje i spremna da se bori sa svim izazovima. Kako ste se uspjeli izboriti sa svim što je ovu Banku snašlo u prethodnom periodu?

– Ono što se desilo u mjesecu martu nije mogao niko da očekuje, i koliko god da ste u bankarskom sektoru spremni na veliki broj izazova, ovo je bilo, kako ste i sami rekli, nešto što se baš rijetko dešava na svjetskom nivou i nešto na šta nismo mogli uticati. Na naše veliko zadovoljstvo, ali i na zadovoljstvo kompletnog bankarskog sektora, Banka je nastavila neometano da posluje, promijenjen je vlasnik i poslovno ime i nastavili smo da radimo punim kapacitetom. Tokom prethodnih 20 godina koliko ova Banka posluje na tržištu Republike Srpske zalaganjem naših zaposlenih i lojalnošću naših klijenata, gradili smo povjerenje uspješnim radom, što će i dalje ostati slučaj. Trudićemo se da i dalje budemo Banka koja kontinuirano razvija sebe i svoje poslovanje za dobrobit klijenata i zajednice u kojoj posluje, te ćemo i dalje graditi dugoročne i harmonične odnose sa našim klijentima. Strateško opredjeljenje ATOS BANK a.d. Banja Luka je usmjereno na brzo, jednostavno i efikasno pružanje bankarskih usluga, kako bismo u potpunosti zadovoljili potrebe naših klijenata, koji su nam uvijek na prvom mjestu.

• Vaš mandat započeo je u avgustu, kada ste imenovani za predsjednika Uprave ATOS BANK a.d. Banja Luka. Iza sebe imate dugogodišnje bankarsko iskustvo, a tokom svoje profesionalne karijere obavljali ste rukovodeće menadžerske pozicije u oblasti finansija, bankarskog tržišta i korporativnog bankarstva. Da li će ova funkcija za Vas biti izazovna i dinamična u odnosu na dosadašnje, s obzirom na sve ono što je ova Banka prošla?

– Smatram prije svega da sam dobio jak, zdrav i motivisan tim koji je spreman da se bori sa svim izazovima. Stručni i posvećeni radnici su najveća snaga naše Banke, a svojim uspješnim profesionalnim radom i zalaganjem su godinama unazad izgradili povjerenje kao i dugoročne i harmonične odnose sa našim klijentima. Naravno da imam mnogo veću odgovornost i izazov kako bi se ova Banka vratila na ono što je bila prije, a to je jedna od najuspješnijih banaka u Republici Srpskoj. Povjerenje smatramo ključnom vrijednosti i temeljem svakog dobrog odnosa, a našim odgovornim i kvalitetnim radom smo stvorili reputaciju pouzdanog i jakog partnera.

NA DOBROM PUTU

• U ovoj godini, uprkos svemu, iza vas su fantastični finansijski rezultati. Realizovane su dvije kampanje, jedna za štednju, a druga za kredite. Kakva je realizacija i uspješnost ovih kampanja koje su u ovom periodu za Banku jako važne?

– Bez obzira na sve što se dešavalo u proteklom periodu, mi moramo da radimo i da svojim uslugama i proizvodima zadovoljimo, ali i prevaziđemo očekivanja naših klijenata. Trenutno smo na dobrom putu, što pokazuju finansijski rezultati u prvih devet mjeseci. Naime, Banka je i pored izazova u poslovanju sa kojima se suočila početkom ove godine, u prvih devet mjeseci ostvarila odličan rezultat. U skladu sa reputacijom koju Banka ima kao lider u primjeni modernih digitalnih tehnologija u poslovanju, primjetan je rast prihoda po osnovu kartičarskog poslovanja kao i prihoda koji dolaze iz poslovanja sa partnerskom mrežom eksternih mjenjačnica. Zalaganjem svih zaposlenih u Banci te uz podršku snažne marketinške kampanje, Banka je u kratkom roku od tri mjeseca uspjela povećati oročene depozite stanovništva za 50 miliona KM, što je za ovako kratak period impozantan rezultat. Paralelno smo pokrenuli i kampanju kredita za segment stanovništva, koja je već u prvom mjesecu prevazišla naša planska očekivanja.

• U bankarskom sektoru došlo je tokom ove godine i do promjena faktora koji imaju uticaja na povećanje kamatnih stopa na kredite. Kakve su Vaše prognoze za ovu oblast?

– Ono što je sigurno jeste da će povećanje kamatnih stopa predstavljati dodatni izazov, a činjenica je da iste rastu, te da se kod građana i klijenata javlja veći strah od povećanja kamatnih stopa na kredite. Po procjenama stručnjaka, euribor će imati trend rasta, ali sigurne i tačne prognoze teško je definisati u ovom momentu. Sve centralne banke, uključujući i američki FED povećale su referentne kamatne stope, kao jednu od mjera za prevazilaženje inflacije, što se direktno odrazilo na povećanje kamatnih stopa kako na kredite, tako i na depozite. Ovakvo usklađivanje kamatnih stopa, kod ugovora sa promjenjivom kamatnom stopom je praksa evropskih banaka, pa samim tim i naše. Naša Banka je u skladu sa ugovorima koje je potpisala sa klijentima, uskladila kamatne stope prema ugovorenim uslovima. Ono što je važno naglasiti jeste da smo mi svojim klijentima omogućili da aneksiraju svoje kredite i po fiksnoj kamatnoj stopi, za cijeli period trajanja kredita, što dodatno olakšava klijentima jer u tom slučaju tačno znaju šta je njihova mjesečna obaveza. Usklađivanje promjenjive kamatne stope, radi se na dan 31.3./30.9. i tada se primjenjuje šestomjesečni EURIBOR važeći na dan 28.3./28.9. Vrijednost EURIBOR-a objavljuje se svaki radni dan i na našem veb sajtu www.atosbank.ba.

DIGITALIZACIJA – KONSTANTAN PROCES

• Bankarstvo konstantno prolazi kroz razne izazove u poslovanju. Idete li u korak sa savremenim trendovima i šta novo nudite svojim klijentima?

– Naše poslovne aktivnosti su usmjerene na konstantan razvoj i digitalizaciju bankarskih usluga. Veliki broj naših klijenata ima potrebu za efikasnom i brzom uslugom, a moderan i ubrzan način života, kao i tehnološki razvoj, izuzetno utiču na razvoj bankarskog poslovanja. Putem digitalizovanih kanala u našim Samouslužnim zonama, klijentima želimo omogućiti lakše i jednostavnije korišćenje naših usluga u svakom trenutku, na svakom mjestu. Samouslužne zone su od 2019. godine postavljene u poslovnicama naše Banke, kao i na izdvojenim lokacijama, te osim bankomata i uređaja za polog gotovine, raspolažu i sa Digitalnim šalterom, kao i sa automatskom mjenjačnicom. Digitalni šalter je samouslužni uređaj koji omogućava klijentima automatizovano izdavanje standardizovanih potvrda i izvoda, plaćanje računa i obavljanje bezgotovinskih transakcija. Velika prednost ovog uređaja je dostupnost 24/7, te povoljnije naknade u odnosu na tradicionalni šalter. Uređaj za polog gotovine je samouslužni uređaj za klijente pravna lica kojima je olakšano poslovanje sa Bankom, jer se na ovaj način polog gotovine vrši samostalno i bez čekanja u poslovnicama. U rad je nedavno puštena i automatska mjenjačnica, koja je jedinstveno rješenje na tržištu za kupovinu i prodaju više valuta. Osim digitalnih uređaja, naše poslovanje smo učinili maksimalno dostupnim i na internetu kroz usluge za pravna i fizička lica putem aplikacija Online Banking i Mobilno bankarstvo. Posebno izdvajamo uslugu IPG servisa koja omogućava našim klijentima pravnim licima, da svoju robu i usluge nude putem internet prodavnice (Web Shop) koja prihvata platne kartice kao sredstvo za plaćanje i na taj način se uključe u savremeni E-commerce sistem poslovanja. Pratimo savremene trendove u bankarstvu, sa prioritetom praćenja tehnološkog razvoja i kontinuiranim radom na modernizaciji i unapređenju poslovanja.

• Kakvi su ciljevi i planovi ATOS Bank u narednoj godini? Koje će aktivnosti biti u fokusu?

– S obzirom da je 2022. godina za našu Banku bila vrlo dinamična, trudićemo se da u godini koja je pred nama održimo stabilnu i jaku poziciju na bankarskom tržištu i da ispunimo sve zacrtane ciljeve i planove. Čeka nas mnogo posla i mnogo izazova ali siguran sam da ćemo u periodu koji je ispred nas ostvariti postavljene ciljeve te održati stabilan rast i unaprijediti i povećati obim poslovanja. Pored finansiranja kredita fizičkih lica, uvidjeli smo da tržište traži veliku podrška privrednih subjekata, te će u godini koja je ispred nas akcenat biti na povećanju baze privrednih subjekata. Posvećenost i predanost usmjerena je na naše klijente kojima pružamo vrhunsku uslugu i kvalitet, ali i podršku baš u trenutku kad im je potrebna. Trudićemo se da na najbolji mogući način olakšamo poslovanje našim klijentima te im ponudimo još savremenija bankarska rješenja.