Portal indikator.ba uručio priznanja za najbolje poslovne poteze

Portal indikator.ba uručio priznanja za najbolje poslovne poteze

51
0
PODIJELI

Portal Indikator.ba. u partnerstvu sa Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije BiH uručio je danas priznanja za najbolje poslovne poteze u svom tradicionalnom izboru na svečanosti koja je održana u sjedištu Komore u Sarajevu.

Priznanja su uručena za najbolje poslovne poteze u finansijskom sektoru BiH subjektima ESP BH Sarajevo, Intesa Sanpaolo banka i Payten Sarajevo, za poteze u privredi BiH kompaniji Violeta Grude i Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH (za osnivanje Inžinjerske komore FBiH), te za najbolje poteze u turizmu u sezoni Zima 2019/2020 kompaniji Hand Export-Import Cazin i u sezoni Ljeto 2020. udruženjima žena Priroda Bratunac i Maja Kravica.

Priznanja su dodijeljena, ali zbog odsutnosti dobitnika, na koju je uticala i trenutna pandemija korona virusa, nisu uručena Studen grupi Brčko i JP Željeznice FBiH za najbolje poteze u privredi BiH, Coca Coli HBC za najbolji poslovni potez u jugoistočnoj Evropi, kao i Turističkoj zajednici općine Neum i kompaniji Mali Fis Vitez za poteze u turizmu.

Njima će u saradnji sa Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH priznanja biti uručena naknadno.

Predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, u uvodnom obraćanju podsjetio je da je Komora već drugu godinu partner ovog, kako je kazao, zuzetno dobrog projekta, kao mjerilo uspjeha domaćih kompanija.

– Danas svima treba pozitivnih vijesti, treba nam pozivnih pokazatelja na koje mi na terenu nailazimo. Ja i moje kolege iz Komore i ostalih članica komorskog sistema prilikom posjeta firmama nailazimo i na probleme koje kompanije imaju i putem naših komorskih alata se obraćamo donosiocima odluka za njihovo rješavanje, ali isto tako svaki puta naiđemo na neke pozitivne priče, pozitivne motive poput novih projekata, istraživanja, pozicioniranja na zahtjevnim tržištima… Sve su to stvari koje mi razmjenjujemo sa našim partnerima iz portala Indikator.ba koji vode projekat izbor najboljeg poslovnog poteza i jednom godišnje prezentujemo rezultate, kazao je Jašarspahić.

Pozdravljajući prisutne, urednik portala Indiaktor.ba Borivoje Simić kazao je kako poslovne odluke koje su nagrađene donesene u jednom mirnijem i izvjesnijem okruženju ali da je ohrabrujuće da se razvijaju i u ovo pandemijsko vrijeme i obećavaju rezultiranjem novih uspješnih priča u BiH.

– Iako su ekonomske aktivnosti suspregnute, te iako mnogi razmišljaju o odgađanju planiranih investicija ili su ih već odgodili, mi sa ovog mjesta želimo isticanjem dobrih poslovnih odluka poručiti kako poslovna dinamika ne smije stati i kako je kriza istovremeno poticaj da se nastave stari ili započnu novi projekti,istakao je Simić.

Bakiru Ćelosmanoviću, direktoru kompanije ESP BH d.o.o., uručeno je priznanje za lansiranje aplikacije OPA, koja je udruženi projekat BH Telecoma, Raiffeisen banke i kompanija ComTrade d.o.o. Sarajevo i QSS d.o.o. Sarajevo.

Ovaj poduhvat zavrijedio je pažnju jer je riječ o udruživanju pameti na domaćem tržištu kako bi se lansirao trendovski proizvod u vrijeme kada digitalna plaćanja osvajaju cijeli svijet.

–  Aplikacija je lansirana prije nepunih deset mjeseci i mali tim uz podršku svojih osnivača uspio je pored lockdowna i svih negativnih efekata Covid-19 na tržište BiH ostvariti usjeh. Danas je OPA kao sistem plaćanja omogućaena na oko 3.000 prodajnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Imamo značajan priliv korisnika fizičkih lica i rastemo na naše zadovoljstvo i zadovoljstvo naših osnivača, kazao je Ćelosmanović.

Potez Intesa Sanpoalo banke koja je uspostavila saradnju sa kompanijom UnionPay International (UPI), međunarodnom podružnicom China UnionPay, analitičari portala Indikator.ba uvrstili su među najbolje poslovne poteze zbog dovođenja velikog brenda na naše tržište i popriličnog potencijala koji sa sobom donosi.

– Prije pandemije rast turizma bio je impresivan i značajan dio turista iz Kine dolazio je u BiH. Mi smo to prepoznali kao potencijal, da omogućimo kineskim turistima da mogu da podići novac svojim karticama, da se osjećaju ugodno i ostavljaju novac u BiH. Nažalost, korona i pandemija koja nas je zadesila usporila je ekonomske efekte tog poteza, ali mi smo sigurni da će ovo brzo proći i da ćemo se vratiti pozitivnim pričama u Bosni i Hercegovini, kazao je prilikom primanja priznanja Amir Termiz, izvršni direktor Intesa Sanpaolo Banka Bosna i Hercegovina.

Mirza Ustamujić, direktor kompanije Payten d.o.o. Sarajevo primio je nagradu za niz akvizicija koje je ova kompanija zajedno sa Asseco grupacijom napravila u široj regiji, pri čemu su konsultanti Indikator.ba posebno značajnim ocijenili preuzimanje 80% dionica Monri Grupe, tvrtke sa sjedištem u Bosni i Hercegovini koja posluje u BiH.

Direktor kompanije Payten B&H Mirza Ustamujić, zahvalio je  na ovom, kako je kazao, velikom priznanju, posebno imajući u vidu da dolazi od poslovne i akademske zajednice, te da ono istovremeno predstavlja veliku odgovornost i obavezu da Payten nastavi kako je radio do sada, ali i da su vizija i poslovne odluke koje je kompanija donosila itekako imale smisla i dodatno osnažile njeno poslovanje ne samo u Bosni i Hercegovini i već i regiji.

Kao zanimljiv, vrlo vrijedan i zančajan potez bio je i onaj koji je povukla Privredna/Gospodarska komora FBiH jer je inicirala a potom i podržala osnivanje Inžinjerske komore FBiH.

– Inžinjeri su ti koji svojim rješenjima krče put primjeni savremene tehnike i tehnologije s ciljem stvaranja modernog društva i stoga ovaj potez ima izuzetan značaj za BiH, obrazložio je Hajdar Arifagić dodjelu ovog priznanja.

– Mi smo primijetili da inžinjerska struka u Federaciji BiH nije uvezana i ponudili smo da se osnuje Inžinjerska komora FBiH kroz Privrednu Komoru FBiH jer trenutno ne postoji zakon o inžinjerskim komorama Federacije a eventualno čekanje na usvajanje zakona bi moglo potrajati godinama. Našli smo modalitet da se kroz Privrednu komoru FBiH koja funkcioniše po Zakonu o privrednim komorama premosti problem, jer u statutu postoji mogućnost da se posebhno organiziraju pojedinačna strukovna udruženja. Mi očekujemo da ćemo do kraja godine uspjeti da okupimo svih 17 matičnih sekcija nakon što smo do sada osnovali osam: želimo da na jednom mjestu okupimo inžinjersku struku koja će sutra biti prva pitana kada budu konsultacije  strateškim dokumentima, studijama razvoja i slično, kazao je Jašarspahić.

Otvaranjem ski parka u neposrednoj blizini Cazina protekle zime Muhamed Handanagić, vlasnik i direktor kompanije Hand Export-Import Cazin, započeo je razvoj zimskog turizma u Unsko-sanskom kantonu, što je po ocjeni analitičara Indikator.ba zavrijedilo priznanje za najbolji potez u zimskom turizmu u BiH.

– Ove godine smo u januaru otvorili prvu ski stazu koja ima dužinu 250 metara, a planirali smo izgraditi veliku stazu, ali je zbog situacije sa pandemijom sve stalo. Zapošljavamo oko 30 radnika i borimo se, kao i svi, kazao je Handanagić, koji je ujedno i vlasnik još nekoliko ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta u Cazinu.

Nada Marković, predstavnica Udruženja Maja iz Kravice primila je u ime ovog i Udruženja Priroda Bratunac plaketu za najbolji potez u turizmu u sezoni Ljeto 2020.

Udruženja žena Priroda i Maja Kravica iz Bratunca su ovaj grad promovisala kao destinaciju avanturističkog turizma i raznovrsne gastro ponude. Uz to otvorili su i stazu zdravlja dugu 22 kilometra kao priliku za provjeru zdravlja i izdržljivosti u prirodnom ambijentu.

– Naše organizacije djeluju već 20 godina i radimo u segmentu podrške ženama. Podržani smo u 2019. godini od Vijeća za regionalnu saradnju na projektu koji je vezan za promociju seoskog i avanturističkog turizma u regiji, kazala je Marković i dodala da je projektom mapirana staza zdravlja koja je prema projektu bila planirana u dužini od pet kilometara ali je uz podršku lokalne zajednice i drugih aktera produžena na 22,6 kilometara.

Staza prolazi kroz seosko područje i duž nje postoje razne gastronomske ponude kao i odmaralište na plantaži malina, a učesnicima se na obodima  planine nudi i branje ljekobilja i raznih plodova, objasnila je Marković, dodajući i da su izgrađeni vidikovac i kuća zdravlja u kojoj će biti izloženi proizvodi žena iz lokalne sredine.

Svečanosti uručenja priznanja prisustvovali su i predstavnici Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) iz Sarajeva, kao i Centralne banke BiH, koja pomno prati aktivnosti portala Indikator.ba, posebno u dijelu koji se odnosi na finansijski sektor.