PODIJELI

Arndt Röchling, član Uprave Sberbank Europe i predsjednik Nadzornog odbora Sberbank BH u intervjuu za Banke & Biznis

Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini je dobro organizovan, usklađen sa standardima EU i stimulativan je primjer drugim privrednim sektorima ° Određena kretanja upućuju da će trend niskih kamatnih stopa na kredite i depozite biti nastavljen i u narednim godinama ° Trenutni zakonski okvir u Bosni i Hercegovini ne ostavlja mogućnost veće ekspanzije u digitalnom bankarstvu, ali smo optimisti

 

Poštovani gospodine Röchling, prije svega hvala Vam što ste tokom boravka u Sarajevu odvojili vrijeme i pristali na razgovor za čitatelje magazina Banke i Biznis. Možete li za početak reći kako vidite ulogu Sberbanke na tržištu Bosne i Hercegovine?

– Sberbank je na tržištu Bosne i Hercegovine organizovana kroz dvije banke sa sjedištima u Sarajevu i Banja Luci. U proteklih nekoliko godina uložili smo dosta napora na razvoj naših podružnica, sa jakim fokusom na maloprodaju, kao i na bankarstvo za mala i srednja preduzeća, pružajući podršku lokalnim ekonomijama. Danas vidimo ohrabrujuće rezultate u svim segmentima našeg poslovanja. Drago nam je što je, uprkos znatnoj konkurenciji, Sberbanka jedna od najuspješnijih banaka na tržištu Bosne i Hercegovine.

LOŠI PLASMANI ISPOD PROSJEKA TRŽIŠTA

Da li ste zadovoljni rezultatima poslovanja Sberbanke u ovoj godini?

– Sveobuhvatno gledano, u proteklom periodu ostvarili smo strateške ciljeve. Snažan rast depozita praćen je odgovornim kreditiranjem. Kao rezultat toga danas možemo reći da su obje naše banke samoodržive po pitanju izvora, dok je udio loših plasmana ispod prosjeka tržišta. U kartičnom poslovanju primjetan je kontinuiran rast korisnika praćen uvođenjem jedinstvenih proizvoda a slično je i sa digitalnim servisima.

Ponudom novih i inovativnih digitalnih usluga u mogućnosti smo da povećamo iskustvo klijenta i zadovoljimo njihove potrebe koje se mijenjaju kada je u pitanju bankarstvo. Ipak, porast baze klijenata najbolje govori o povećanju povjerenja u našu Banku, i to je nešto što nas najviše čini sretnima.

Veoma sam ponosan što je vaš časopis Banke i Biznis u BiH dodijelio Sberbank BH i Sberbank Banja Luka dvije nagrade “Zlatni BAM”. Ovo nas motiviše da kontinuirano radimo na unapređenju, kako bismo zadovoljili potrebe naših klijenata.

Šta je, prema Vašem mišljenju, ključni generator dobrog rezultata Banke?

– Više faktora utiče na ukupan dobar rezultat. Ipak, ukoliko bih morao izdvojiti jedan, onda su to ljudi. Smatram da je Bosna i Hercegovina zemlja talenata. Mogu primijetiti da su naši zaposlenici u Bosni i Hercegovini vrlo motivirani i dinamični. Žele više, i spremni su pokazati više. Klijenti to prepoznaju i cijene.

OSTAJU NIŽE KAMATNE STOPE

Šta klijenti u Bosni i Hercegovini mogu očekivati od Sberbanke? 

– Sberbank Europe i naša podružnica Sberbank BH pripadaju najvećoj bankarskoj grupaciji u Centralnoj i Istočnoj Evropi. S trenutnim tehnološkim razvojem u kombinaciji sa kontinuiranim digitalnim bankarskim inovacijama, Sberbank doprinosi oblikovanju budućnosti bankarske industrije.

Uzimajući u obzir ove činjenice, prirodno je da klijenti u Bosni i Hercegovini imaju velika očekivanja od nas. Našim klijentima osiguravamo kontinuiran rad na ponudi visokog kvaliteta finansijskih proizvoda i usluga. Generalno, bankarski sektor u Bosni i Hercegovini je dobro organizovan, usklađen sa standardima EU i stimulativan je primjer drugim privrednim sektorima.

Kakve promjene na bankarskom tržištu možemo očekivati u narednih pet godina, kako na evropskom tržištu tako i u Bosni i Hercegovini?

– Određena kretanja upućuju da će se trend niskih kamatnih stopa kako na kredite tako i na depozite nastaviti. Uporedimo li Bosnu i Hercegovinu sa drugim zemljama u regiji, vidljivo je da su ovdje kamatne stope među najnižim, i izvjesno je da će se taj trend zadržati najmanje još nekoliko godina. Dodatno, banke će morati raditi na podizanju vlastite produktivnosti kroz uvođenje tehnoloških rješenja koja će za cilj imati unapređenje procesa i optimizaciju troškova. Ukratko, banke će težiti digitalizaciji.

Trenutni zakonski okvir u Bosni i Hercegovini ne ostavlja mogućnost veće ekspanzije u digitalnom bankarstvu. Ipak, optimista sam i vjerujem da će Bosna i Hercegovina pratiti evropske trendove i da ćemo vidjeti unaprijeđeni ambijent poslovanja, koji će osigurati da banke, ali i ekonomija generalno drže korak sa globalnim digitalnim razvojem.