Svjetski dan štednje: Edukacijom do finansijske pismenosti mladih

Svjetski dan štednje: Edukacijom do finansijske pismenosti mladih

95
0
PODIJELI

Povodom Svjetskog dana štednje koji se svake godine obilježava 31. oktobra, Centralna banka Bosne i Hercegovine je i ove godine upriličila edukaciju za učenike, prilagođenu aktuelnoj situaciji.

Novina u obilježavanju Svjetskog dana štednje je da je ove godine Centralna banka Bosne i Hercegovine pokrenula pilot projekat saradnje sa tri odabrane srednje škole, čiji je cilj da se, razmjenom iskustava i obukom, nastavnicima srednjih škola omogući izvođenje finansijske edukacije kao fakultativne nastavne aktivnosti. Interesovanje da budu sastavni dio ovog projekta i uključe se u njegovu realizaciju iskazali su direktori i nastavno osoblje sarajevske Treće gimnazije, Srednje ekonomske škole Sarajevo i Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole Sarajevo. Tokom posjete Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, koja je upriličena danas, 28.10.2021. godine, nastavnicima ovih škola  date su smjernice i prezentiran sadržaj razvijenih edukativnih modula koje će primjenjivati u finansijskoj edukaciji u svojim školama, data pojašnjenja ključnih pojmova finansijske pismenosti, praktičnog značaja ovog vida edukacije, te očekivanih rezultata. Centralna banka Bosne i Hercegovine izražava zadovoljstvo i iskazuje zahvalnost nastavnom osoblju i rukovodstvu ovih triju srednjih škola zbog prepoznavanja značaja finansijske edukacije i želje da se lično angažuju u ovom procesu.

Kao praktični prikaz načina realizacije edukativne aktivnosti kao i samog edukativnog sadržaja, nastavnici su prisustvovali i online edukaciji za mlade koja je, u povodu obilježavanja Svjetskog dana štednje, održana za učenike Gimnazije fra Grga Martić iz Mostara i JU Ekonomska škola iz Brčkog. Prezentacija učenicima ovih srednjih škola bila je usmjerena na predavanja o vještinama odgovornog upravljanja ličnim finansijama te kako koristiti osnovne finansijske proizvode i usluge. U okviru obilježavanja Svjetskog dana štednje, 29.10.2021. godine biće upriličena posjeta predstavnika Centralne banke Bosne i Hercegovine Osnovnoj školi Safvet-beg Bašagić u Sarajevu, i tom prilikom biće održana prezentacija, a učenici upoznati o značaju štednje.

I ovaj, nešto drugačije organizovani vid obilježavanja Svjetskog dana štednje, sastavni je dio finansijske edukacije koju Centralna banka Bosne i Hercegovine posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskoga razvoja i rasta Bosne i Hercegovine.

Sve aktivnosti realizuju se u okviru projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Razvojni instrument (European Fund for Southeast Europe  – Development Facility).