Vrlo uspješno poslovanje Sparkasse Banke kroz rekordno  povećanje podrške i kreditiranja privrede...

Vrlo uspješno poslovanje Sparkasse Banke kroz rekordno  povećanje podrške i kreditiranja privrede BiH  

Autentičan poslovni model „Finansijskog zdravlja“

153
0
PODIJELI

Sparkasse Banka BiH poslovala vrlo uspješno u prošloj, kao i prvom kvartalu ove godine, a primarno kroz rekordno povećanje kreditiranja privrede BiH.
Ova članica austrijske grupacije Erste i Steiermaerkische Sparkasse se primjenom poslovnog modela „Finansijsko zdravlje“, uspjela pozicionirati kao jedna najbrže rastućih i najstabilnijih banaka na tržištu, ali se i istaći po autentičnom doprinosu ekonomiji i zajednici kroz niz projekata.

Sa rastom kredita od cca. 10%, Sparkasse Banka je u 2021. bila jedna od kreditno najaktivnijih banaka na tržištu koje je prošle godine raslo za manje od 4%. Podržala je privredu i građane sa preko 800 miliona KM kreditnog novca, od čega je skoro 80% posto usmjereno prema kompanijama sa rekordnim rastom kredita od čak 15%. Banka je time povećala aktivu za 13% koja trenutno iznosi gotovo 2 milijarde KM.

Pri tome je kvalitet aktive održan na izuzetno visokom nivou. Po ključnim pokazateljima adekvatnosti kapitala i pokrivenost nekvalitetnih kredita rezervama, Sparkasse se i dalje svrstava u red najstabilnijih banaka na tržištu.  

Činjenica da su depoziti ove banke rasli za cijelih 20% u 2021. godini potvrđuje da je kao takva i prepoznata od strane građana i privrednika u BiH. Značajan rast na strani aktive, uz povećanje interne efikasnosti u 2021. godini, rezultirali su rastom profitabilnosti ove banke. Pri tome, kompletnu ostvarenu dobit od 24,7 miliona KM je Sparkasse BiH, kao i svih prethodnih godina, reinvestirala u povećanje svog kapitala u Bosni i Hercegovini.

Uzlazni trend poslovanja Sparkasse Banka nastavlja i u prvom kvartalu ove godine. Fokus je i dalje na snažnoj podršci i kreditnoj aktivnosti prema prema privredi BiH, gdje rast kredita već iznosi oko 6%.

Amir Softić, koji je početkom prošle godine preuzeo poziciju predsjednika Uprave Sparkasse Banke, pojašnjava poslovni model i kako je ova banka uspjela napraviti ovakav iskorak na tržištu u prošloj i ovoj godini.

„Sparkasse Banka je u prošloj godini ostvarila najbolji poslovni rezultat, i time dala najveću podršku građanima i ekonomiji BiH, od svog postojanja do sada. Moje kolege iz Uprave banke i ja taj uspjeh prvenstveno zahvaljujemo snazi i posvećenosti našeg tima, kao i odanosti naših klijenata koji vjeruju u poslovni model i podršku Sparkasse Banke“.

Sparkasse Banka svoj poslovni model baštini iz 200 godine duge tradicije austrijske matične grupacije Erste i Sparkasse, a on predstavlja jedno potpuno novo poimanje uloge i svrhe jedne banke, kako u njenom uslužnom modelu prema klijentima, tako i odnosu prema zajednici u kojoj posluje u cjelini.  

“Uspjeh koji Sparkasse banka ostvaruje danas zasigurno proističe iz našeg jasnog i potpuno  drugačijeg pogleda u budućnost – mi ne želimo biti pružalac klasične finansijske usluge, nego aktivan kontributor finansijskom zdravlju naših klijenata i ekonomije u kojoj poslujemo. Ovo je smjela vizija, ali danas možemo stati iza nje jer smo u prethodnim godinama aktivno gradili pretpostavke za to. Slijedeći princip odgovornog bankarstva i finansiranja, stavljajući zdravlje aktive iznad kratkoročnih rezultata, dosegli smo takav stupanj razvoja da sada koncept finansijskog zdravlja možemo živjeti u punom kapacitetu. Faktički je ovaj koncept bio vodilja naših odluka i u prošlosti, ali sada postaje imperativ i pretočen je u vrlo konkretne, jedinstvene projekte koje već radimo ili ćemo pokrenuti vrlo brzo.

Naš servisni model u privredi će ići u smjeru finansijske konsolidacije, gdje želimo identificirati i podržati kompanije koje imaju odlične, potencijalne poslovne modele, ali im treba podrška u ostvarivanju održivog poslovanja. Također, naša podrška oporavku i razvoju ekonomije će se, osim same ponude kreditnog novca, sastojati i u ponudi jedinstvenih proizvoda za one industrije koje mogu generisati bitnu poslovnu aktivnost, kao što je na primjer poljoprivreda. Kontinuiran rad na poboljšanju korisničkog iskustva i fer odnos prema klijentima je nešto što je duboko inkorporirano u naš poslovni model.

Dodatni fokus nam je sada uspostavljanje finansijske inkluzije i finansijskog opismenjavanja na jedan potpuno novi nivo. Konkretno, program educiranja i kreditiranja startup preduzeća “Korak po korak” je već razrađena platforma podrške mladim poduzetnicima, njihovim sjajnim idejama i kreiranju novih radnih mjesta. Ove godine će zaživjeti i naša poduzetnička akademija u saradnji sa partnerima koji dijele našu viziju. Posebno smo ponosni na projekat nagrade “Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva” koji po prvi put uvezuje bankarski i realni sektor sa akademskom zajednicom iz cijele BiH, a sve sa ciljem kreiranja ambijenta u kojem će se pronalaziti konkretna, primjenjiva rješenja za izazove i bolje korištenje šansi za razvoj ekonomije ove zemlje”, pojasnio je Softić.