Zovko: Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan trebao bi biti dugo...

Zovko: Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan trebao bi biti dugo očekivana europska podrška koju regija treba

66
0
PODIJELI

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi danas će u Europskom parlamentu predstaviti Paket proširenja 2020. i Plan gospodarstva i ulaganja za zapadni Balkan.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravlja ovu inicijativu za dodatni plan za regiju koji je usredotočen na dugoročni oporavak i poticanje gospodarskih reformi. Godišnji paket za proširenje ocrtava smjernice i politiku Europske unije prema zemljama koje teže ulasku u Europsku uniju. Ove će godine Komisija predstaviti i Gospodarski i investicijski plan koji bi se trebao usredotočiti na vodeća područja i projekte koji će izravno stvoriti dugoročni rast i radna mjesta, kao i atraktivnu investicijsku klimu na zapadnom Balkanu.

Glavni financijski doprinos dat će Instrument pretpristupne pomoći (IPA III). Kao suizvjestiteljica za ovaj instrument, Zovko poziva na uravnoteženu raspodjelu proračuna koja će pogodovati vidljivosti Europske unije u regiji.