EIB odobrio 340 miliona eura za napredovanje radova na sjevernom dijelu Koridora...

EIB odobrio 340 miliona eura za napredovanje radova na sjevernom dijelu Koridora Vc u Bosni i Hercegovini

19
0
PODIJELI

  • 340 miliona eura za ubrzanje građevinskih radova na Koridoru Vc i poticanje socioekonomskog oporavka u BiH
  • EIB je uložio više od jedne milijarde eura za izgradnju Koridora Vc
  • Modernom autocestom povećat će se sigurnost, funkcionalnost i mobilnost u cestovnom prometu za 1,5 miliona građana

Evropska investicijska banka (EIB) obezbedila  je 340 miliona eura za izgradnju 36 kilometara duge dionice Poprikuše-Medakovo na Koridoru Vc. Riječ je o projektu infrastrukturnog povezivanja od ključne važnosti za zemlju, a svojim bespovratnim sredstvima potpomaže ga i Evropska unija, kao i EBRD. Ta će investicija u Bosni i Hercegovini otvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje i poslovanje, a pridonijet će i regionalnoj integraciji.

S novih 340 miliona eura izdvojenih za Koridor Vc, EIB nastavlja s podrškom za ovaj ključni pravac unutar panevropske mreže, kojim se luka Ploče u Hrvatskoj preko Bosne i Hercegovine povezuje s Mađarskom. Banka EU-a do danas je osigurala milijardu eura za izgradnju 155 km autoceste duž dionice koridora koja prolazi kroz BiH. Očekuje se da će ova moderna prometna mreža olakšati svakodnevna putovanja za 1,5 miliona građana, pridonijeti sigurnosti cestovnog prometa i regionalnoj saradnji.

Kao dio specijalnih mjera donesenih radi odgovora na COVID-19, EIB će povećati finansiranje kako bi pokrio 90 % ukupnih troškova i tako pridonio napredovanju provedbe projekta.

Liljana Pavlova, potpredsjednica EIB-a zadužena za zapadni Balkan, kazala je:EIB pruža kontinuiranu podršku razvoju modernih autocesta na Koridoru Vc u Bosni i Hercegovini. Moderne, sigurnije ceste i bolje prometne veze presudne su za ekonomski razvoj, nesmetanu trgovinu i regionalnu koheziju, te mogu uvelike pridonijeti privlačenju novih stranih investicija. Ova transakcija pripomoći će otvaranju novih mogućnosti za zapošljavanje i podržati oporavak BiH nakon pandemije bolesti COVID-19, kao i integraciju s regionalnim tržištem i tržištem EU-a.“

Ambasador Johann Sattler, šef delegacije i posebni predstavnik EU-a u BiH, izjavio je: „Drago mi je što je nova dionica Koridora Vc sada finansijski osigurana zahvaljujući naporima BiH i EIB-a, investicijske banke Europske unije. Investicija EIB-a pomoći će nam da se približimo cilju iz Ekonomsko-investicijskog plana za Zapadni Balkan, a to je dovršenje 75 % Koridora Vc do 2024.godine. Kao najveći donator sredstava za Koridor Vc, Evropska unija izdvojila je više od 200 miliona eura za izgradnju 11 poddionica Koridora Vc u BiH i tako nadopunila zajmove EIB-a. Zahvaljujući tome, građani BiH bit će bolje povezani ne samo unutar zemlje, već i s ostatkom Evrope.“

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, naglasio je važnost ovog sporazuma za teritorij Bosne i Hercegovine, kao i njegov državni i regionalni značaj s obzirom na razvoj moderne infrastrukture, povećanu sigurnost i kapacitet autocesta. „Svaki projekt povezan s izgradnjom autoceste na Koridoru Vc od velike je važnosti i svaki kilometar za nas predstavlja korak bliže Evropi. Zbog toga će ovaj sporazum, uz njegovu finansijsku vrijednost, pozitivno utjecati na naše građane koji će dobiti pristup 35 kilometara dugoj novoj autocesti na dionici Poprikuše-Medakovo“, kazao je ministar Bevanda.