Sumiranje godine: Evropski dobrovoljni penzijski fond ostvario pozitivne rezultate poslovanja i dobio...

Sumiranje godine: Evropski dobrovoljni penzijski fond ostvario pozitivne rezultate poslovanja i dobio novo rukovodstvo

31
0
PODIJELI

Društvo za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom završava 2020. godinu sa više od 30.000 članova Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF) i sa neto vrijednosti imovine više od 8,5 miliona KM

Društvo za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom (Društvo) završava 2020. godinu sa više od 30.000 članova Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF) i sa neto vrijednošću imovine više od 8,5 miliona KM. Dosadašnji direktor Tomaž Završnik je istakao da je zadovoljan dosad učinjenim, jer je za tri godine rada EPF postao prepoznatljiva institucija kojoj je, za sada, svaki deveti radnik u Republici Srpskoj ukazao povjerenje, uz veliku podršku i njihovih poslodavaca. Budući da s krajem ove godine direktoru ističe mandat, iskoristio je priliku da se zahvali svim partnerima na ukazanom povjerenju i saradnji, posebno osnivačima Društva: Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), Triglav penzijskom društvu (Triglav grupa) i Penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske (PREF), te institucijama i Vladi Republike Srpske na pruženoj podršci i dodatnoj afirmaciji dobrovoljnog penzijskog osiguranja, kao i svim saradnicima i radnicima u Društvu. Naglasio je da je zadovoljan što EPF ostaje u sigurnim rukama lokalne uprave koji su i dosad bili zaposleni u Društvu, kao i da očekuje dalji razvoj dobrovoljnog penzijskog osiguranja.

Zamjenik predsjednika Upravnog odbora i direktor PREF-a Miloš Grujić je istakao da je ovo jednim dijelom i projekat PREF-a, odakle je i potekla ideja za formiranjem EPF-a, te je izrazio zadovoljstvo što je PREF partner u ovom projektu sa EBRD-om i Triglav grupom. Naglasio je da je ponosan što su zajedno sa PREF-om navedeni partneri, međunarodne finansijske organizacije sa zavidnim kredibilitetom, odlučili da ukažu povjerenje upravi EPF-a koja je inicijalno kadar PREF-a, što je još jedan dokaz o uspješnosti i samog PREF-a.

Novoimenovani direktor je Gordana Drobnjak. Ona je diplomirani ekonomista, MBA, CFA, te posjeduje licencu za obavljanje poslova investicionog menadžera, zvanje ovlaštenog računovođe i ovlaštenog revizora. Profesionalnu karijeru je započela u Balkan Investment Bank a.d. Banja Luka na kastodi i brokerskim poslovima, te nastavila u Hypo Alpe-Adria Bank a.d. Banja Luka u Odjelu investicionog bankarstva, na mjestu voditelja pododjela „corporate finance“ i višeg analitičara u Odjelu glavnog ekonomiste. Potom je obavljala dužnost člana Uprave – izvršnog direktora za računovodstvo, opšte poslove i razvoj u PREF-u. Bila je član u više nadzornih i odbora za reviziju preduzeća i investicionih fondova koja imaju emitovane akcije na Banjalučkoj berzi, kao i član Komisije za kotaciju Banjalučke berze. Direktor Drobnjak je izrazila zahvalnost na ukazanom povjerenju, te istakla da će se nastaviti promocija dobrovoljnog penzijskog osiguranja, kao i saradnja sa Vladom Republike Srpske, svim institucijama, te saradnja i podrška sa svim privrednim subjektima koji su formirali penzijske planove za svoje radnike. Naglasila je da će Društvo raditi na razvijanju svijesti o potrebi štednje, te da će uprava EPF-a raditi na tome da EPF stekne dodatnu pozitivnu prepoznatljivost na tržištu.

Novoimenovani v.d. izvršnog direktora Zdravko Zečević je diplomirani pravnik i posjeduje licencu za obavljanje poslova investicionog menadžera. Profesionalnu karijeru je započeo kao stručni saradnik za pravne poslove u Društvu za upravljanje investicionim fondovima BORS INVEST, te nastavio na istoj poziciji u PREF-u. Potom je obavljao dužnost direktora Odjeljenja za marketing u Društvu. Bio je član u više upravnih odbora i odbora za reviziju preduzeća koja imaju emitovane akcije na Banjalučkoj berzi. Naveo je da mu je čast što su mu respektabilni osnivači Društva ukazali povjerenje, te izrazio zahvalnost svim poslodavcima i radnicima – članovima EPF-a koji uplaćuju dobrovoljni penzijski doprinos za svoje zaposlene. Istakao je da je cilj Društva da se svako pravno i fizičko lice u Republici Srpskoj upozna sa EPF-om, da prepozna povoljnosti i poreske olakšice koje čine ovu vrstu štednje izuzetno stimulativnom, te da se širi svijest o potrebi štednje.