Moody’s potvrdio kreditni rejting BiH

Moody’s potvrdio kreditni rejting BiH

67
0
PODIJELI

Međunarodna rejting agencija Moody’s Investor Service potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koji glasi „B3“ sa stabilnim izgledima.

U obrazloženju odluke o potvrđivanju rejtinga i stabilne prognoze, analitičari agencije Moody’s navode sljedeće ključne čimbenike ocjenjivanja:

  • Stalni strukturalni izazovi i dalje utječu na srednjoročne izglede rasta u Bosni i Hercegovini, ograničavajući ekonomsku snagu zemlje;
  • Umjerene razine duga i fiskalno ograničavanje posljednjih godina pružaju fiskalni prostor da odgovore na ekonomske šokove poput pandemije koronavirusa;
  • Slabe institucije dijelom odražavaju složen sustav upravljanja i podjele političkog okruženja, te i dalje ometaju učinkovito donošenje politika.

Analitičari agencije Moody’s očekuju da će na ekonomiju ove godine znatno utjecati pandemija koronavirusa zbog obuzdavanja širenja koronavirusa, pada trgovine i smanjenja novčanih doznaka. Utjecaj je, također, prisutan i u oblasti turizma. U izvješću ove agencije navodi se kako se za Bosnu i Hercegovinu ove godine predviđa pad realnog BDP-a za 5,5%, nakon što je u 2019. godini zabilježio rast od 2,9%, te da će u 2021. godini rast realnog BDP-a iznositi 3,5%.

Analitičari, nadalje, navode da je proteklih godina Bosna i Hercegovina očuvala oprezan fiskalni stav, bilježeći od 2016. godine manji proračunski višak, koji se uglavnom odražava u održivom rastu neizravnih poreza, ali također i u suzdržavanju od trošenja. Moody’s očekuje da će ove godine Bosna i Hercegovina zabilježiti fiskalni deficit od 4,6% BDP-a u odnosu na 2,2% viška koji je zabilježen 2019. godine. Pogoršanje odražava utjecaj ekonomskih kontrakcija na prihodovnoj strani i fiskalnih mjera koje su vlasti usvojile kako bi ublažile učinak koronavirusa u odnosu na rashode.

Treći čimbenik koji je utjecao na potvrdu kreditnoga rejtinga Bosni i Hercegovini utemeljen je na institucionalnim ograničenjima. Složen sustav upravljanja i podjele u političkom okruženju ometaju učinkovito donošenje odluka. U isto vrijeme, kako navodi Moody’s, aranžman valutnoga odbora osigurava učinkovito sidro za makroekonomsku stabilnost i uživa visoku razinu kredibiliteta. Moody’s očekuje da Bosna i Hercegovina ostane posvećena i dosljedna u provedbi valutnog odbora, pri čemu bi bilo kakve intervencije u pogledu valutnoga odbora potkopale ovaj aranžman i potencijalno ugrozile buduću pomoć Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF).

Stabilni izgledi kreditnoga rejtinga Bosne i Hercegovine odražavaju očekivanja analitičara agencije Moody’s  da će kreditni rejting zemlje ostati isti u narednih 12 do 18 mjeseci, usprkos očekivanom ekonomskom i fiskalnom pogoršanju usljed pandemije koronavirusa. Moody’s očekuje da će likvidnost i vanjski rizici uveliko biti ublaženi podrškom međunarodnih financijskih institucija, osobito MMF-a i Europske unije (EU).

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan ukoliko dođe do implementacije reformi koje bi ojačale upravljanje zemljom i rješavanje dugogodišnjih strukturalnih ekonomskih izazova koji povećavaju srednjoročne izglede za rast. Tome bi doprinijela i kontuinuirana suradnja sa MMF-om i EU.  S druge strane, analitičari upozoravaju da do smanjenja kreditnoga rejtinga može doći u slučaju fiskalnoga pogoršanja, povećanja rizika likvidnosti, kao i u slučaju zastoja ili odstupanja od reformske agende, uključujući i snažnu integraciju Bosne i Hercegovine u EU.