PODIJELI

Biblioteka je oduvijek bila magičan i mističan prostor koji u sebi krije nepregledno prostranstvo znanja, intelektualnih avantura i prostor koji pripada baš svima. Brz tempo života kao i razvoj tehnologija su na neki način promijenili suštinsku formu biblioteke, a knjiga je u današnjem vremenu dostupna u više oblika.

Stoga, biblioteka mora biti prilagođena upotrebi knjiga i drugih informacijskih izvora, od umjetničkih do dokumentarnih, od printanih do elektronskih i sl. Ove promjene posebno je važno približiti mladima i djeci te ih podučiti  smislenoj upotrebi različitih vrsta medija u obrazovanju.

Prepoznajući važnost medijske pedagogije u biblioteci, Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini organizira radionicu na temu ‘’Medijska pedagogija u biblioteci’’ koja će se održati 27. i 28. septembra u Sarajevu. Cilj radionice je omogućiti učesnicima da isprobaju konkretne i praktične alate iz oblasti fotografije, filma, aplikacija, kao i da se upoznaju s novim konceptima i isprobaju nove medije, a da pri tome uvide mogućnosti koje oni pružaju za biblioteke. Na radionici će učestvovati bibliotekari i biliotekarke iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

‘’Bibliotekari i bibliotekarke vrlo rijetko imaju priliku za stručnu obuku, a pogotovo iz oblasti medijske pedagogije, stoga ih ovom radionicom želimo podržati u njihovom radu i omogućiti im pristup znanju i savremenim tokovima iz bibliotekarstva. Raduje nas činjenica da je broj prijavljenih premašio naša očekivanja i da bibliotekari iz cijele regije s nestrpljenjem očekuju ovu edukaciju’’, istakla je Dragana Lasica, voditeljica biblioteke Goethe-Instituta u BiH.

Radionicu će voditi Bianca Franzese i Judith Böttger koji već nekoliko godina rade u Biblioteci grada Minhena kao bibliotekarke za djecu i omladinu. Tokom radionice, predstavit će koncepte iz Njemačke: šta podrazumijevaju pojmovi „medijska pedagogija“ i „medijska kompetencija“ i kakve veze oni imaju s bibliotekom? Osim toga, učesnisima radionice one će objasniti kakva institucija je Biblioteka grada Minhena i šta sve ona svome gradu nudi.