PODIJELI

U sarajevskom hotelu “Europe” održana je Večer bankara u sklopu koje su najuspješnijim bankama uručena tradicionalna priznanja “Zlatni BAM” koja već 16. put, na osnovu izvještaja nezavisnih revizora za poslovanje u prethodnoj godini, dodjeljuje finansijsko-poslovni magazin “Banke i Biznis u BiH“.

UNICREDIT BANK DD MOSTAR  uručena su dva Zlatna BAM-a, za najveću aktivu te najveći ukupni kapital. I NLB BANKA AD BANJA LUKA ponijela je dva priznanja Zlatni BAM – za ROE – najveći prinos na dionički kapital i ROA – najveći prinos na aktivu.

NOVA BANKA AD BANJA LUKA je primila priznanje za najveću aktivu banaka sa pretežno domaćim kapitalom, RAIFFEISEN BANK DD BiH SARAJEVO  za najveći dionički kapital, a UNION BANKA DD SARAJEVO za najveći rast depozita.

Uručene su i prigodne Plakete uspješnim pojedincima i kolektivima koji raznovrsnim proizvodima i uslugama opslužuju bankarski i finansijski sektor.

Najuspješnija žena menadžer u bankarstvu je Sanela Pašić, direktorica Addiko Bank dd Sarajevo, a Plaketu najuspješniji mladi menadžer u bankarstvu primio je Jasmin Spahić, predsjednik Uprave Sberbank BH dd Sarajevo. Mirza Ustamujić, predsjednik Uprave PAYTEN DOO Sarajevo, proglašen je najinovativnijim biznis liderom u 2017. godini, a Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, nagrađen je Plaketom doajen u oblasti bankarstva.

Plakete za najbolju mobilnu aplikaciju u bankarstvu dodijeljene su UniCredit Bank d.d. Mostar i UniCredit Bank a.d. Banja Luka, dobitnica Plakete za najbolju web stranicu i marketing putem web stranice je Sparkasse Bank dd, a za najbolji IT team godine Raiffeisen Bank BH d.d.

Kao najbolji IT provider bankarskog sektora plaketu je ponio ASSECO SEE d.o.o. Sarajevo, za najbolju ideju godine – CASHLESS ZONE nagrađena je Intesa Sanpaolo Banka d.d. Sarajevo, a plakete za najbolji projekat digitalizacije godine pripale su Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka.


Manifestaciju su podržali zlatni sponzori, ugledne kompanije Salon bankarske opreme, Payten i Asseco SEE.

Ostali sponzori Večeri bankara su: UniCredit banka D.D Mostar i UniCredit Banka a.d. Banja Luka, Union banka, NLB banka Banja Luka, Nova Banka a.d. Bijeljina, Addico bank, Sberbank a.d. Banja Luka, Sberbank BH d.d. Sarajevo, Sparkasse bank, Federalna agencija za bankarstvo, Finansijsko informatička agencija Federacije BiH i Agencija za osiguranje depozita BiH.