“Izgradili smo i čuvamo veze sa globalnim IT gigantima”

“Izgradili smo i čuvamo veze sa globalnim IT gigantima”

Comtrade System Integration d.o.o. Sarajevo – IT kompanija partner u digitalizaciji finansijskih institucija

156
0
PODIJELI

Kompanija Comtrade System Integration d.o.o. Sarajevo, članica Comtrade Group internacionalne i jedne od vodećih IT grupacija u regionu, specijalizirani je sistem integrator koji svojim korisnicima nudi ekspertizu, fleksibilnost i specijalizaciju u domeni softverskog razvoja i implementacije različitih hardverskih rješenja. Kao aktivni sudionik četvrte industrijske revolucije, misija Kompanije je voditi klijente putem digitalne transformacije u skladu sa najboljim svjetskim praksama, te pomoći im da maksimiziraju upotrebu digitalnih tehnologija u svrhu postizanja ambicioznih poslovnih ciljeva.

Svjesni činjenice da digitalna era donosi digitalna očekivanja, vizija kompanije je postati vodeći sistem integrator u CEE, te pružiti korisnicima najbolja IT rješenja u skladu sa njihovim strateškim ciljevima i tehnološkim potrebama. Stoga su i temeljne vrijednosti kompanije duboko integrisane u regionalnu i lokalnu organizaciju, a zasnivaju se na integritetu, povjerenju, efikasnosti, komunikacji i timskom radu.

Na putu ka ostvarivanju strateških ciljeva, kompanija nudi širok portfolio usluga namijenjenih korisnicima u javnom, telekomunikacijskom, finansijskom i poslovnom sektoru.

Iako jedna od najmlađih članica Grupacije, kompanija Comtrade System Integration d.o.o. Sarajevo u kratkom vremenskom periodu uspjela je ostvariti sjajne rezultate poslovanja i stvoriti preduvjete za upošljavanje novih resursa i realizaciju razvojnih projekata na području Bosne i Hercegovine. Nakon pandemije Covid-19 postalo je jasno da će se organizacije širom svijeta prilagođavati novoj digitalnoj eri, te da je neophodno ponuditi odgovarajuća rješenja za transformaciju poslovnih procesa i digitalizaciju usluga prema potrošačima. Kako je finansijski sektor lider digitalne transformacije, kompanija je stavila strateški značaj na razvoj rješenja namijenjenih finansijskim institucijama u zemlji, regionu i šire.

O uspjesima kompanije, osvojenim nagradama i priznanjima, te strateškom razvoju digitalizacije finansijskog sektora razgovarali smo sa Country Manager-om za Bosnu i Hercegovinu Omarom Krivošijom i menadžericom za razvoj poslovanja finansijskog sektora Merimom Mahmutović.

Omar Krivošija: Prvi put u BiH smo Microsoft partner godine

• Gospodine Krivošija, pridružili ste se kompaniji Comtrade System Integration d.o.o. Sarajevo na poziciji izvršnog direktora 2019. godine i dolazite sa pozicije direktora Microsoft-a za BiH. Možete li podijeliti sa nama više detalja o razvoju kompanije u posljednjih nekoliko godina?

– Comtrade System Integration d.o.o. Sarajevo je relativno mlada kompanija unutar Comtrade Grupe, ali i na tržištu Bosne i Hercegovine. Iako, Comtrade brend postoji već više od 30 godina na našim prostorima, Comtrade System Integration su Bosni i Hercegovini počele sa radom 2018. godine i od tada pa do danas bilježimo kontinuirani rast prihoda od prodaje, neto dobiti i što je najvažnije kontinuirano širimo bazu naših korisnika u svim sektorima koje pokrivamo.

Iako pandemijske, 2020. i 2021 godina za nas su bile izuzetno uspješne. U 2020. godini ostvarili smo rast prihoda od prodaje od blizu 60%, dok je u 2021. godini taj rast iznosio čak 75%. I u ovoj godini očekujemo organski rast poslovanja, a svaka naredna godina će biti bolja od prethodne.

Posvećeni smo održivom razvoju poslovanja, a u prilog tome govori i činjenica da smo od samog osnivanja pa sve do danas zadržali i unaprijedili poslovni odnos sa postojećim korisnicima u javnom, finansijskom, privrednom i telekomunikacijskom sektoru, te da kontinuirano našu bazu korisnika proširujemo novim prepoznatljivim brendovima, sa kojima je zadovoljstvo surađivati.

Pored brige o korisnicima, njihovim potrebama i željama, snažno smo orijentirani razvoju naših ljudskih rusrusa, jer smo kompanija koja vjeruje da su upravo zaposlenici njen najveći kapital. Raduje me činjenica da se broj naših zaposlenika kako u lokalnom tako i u regionalnom uredu kontinuirano povećava. U Sarajevu danas upošljavamo blizu 50 zaposlenika, a od toga je više od 30 sofisticiranih IT inžinjera, koji su angažirani na kompleksnim lokalnim i regionalnim projektima.

• Comtrade System Integration d.o.o. Sarajevo partner je mnogih svjetski prepoznatih IT vendora i u toj domeni je nepohodno kontinuirano ulaganje. Na koji način uspijevate održati snažne partnerske odnose?

– Kompanija Comtrade System Integration d.o.o. Sarajevo, članica je Comtrade grupe, lidera na regionalnom IT tržištu već preko 30 godina. Kao primarno sistem-integrator, prirodno je da imamo izgrađene veze sa globalnim IT gigantima, kao što su Microsoft, IBM, Oracle, Cisco, HP, Dell, Fortinet i mnogi drugi.

Izgradnja partnerskih statusa je složan proces, koji zahtijeva veliku posvećenost i ulaganje u ljudske resurse, kako bismo bili spremni odgovoriti kompleksnim zahtjevima naših korisnika na efikasan i fleksibilan način. Također, iznimno je važno razumijeti infrastrukturu korisnika i imati mogućnost da u okviru portfolija ponudite različite brendove, a da pri tome takva rješenja budu optimalna i integrisana u postojeći IT sistem korisnika. Smatram da je u vrijeme ubrzane digitalizacije te rapidnog razvoja tehnologija, upravo razumijevanje problema i ponuda optimalnog rješenja jedan od najvećih izazova IT kompanija.

Iako izgradnja partnerskog statusa može izgledati jednostavno, jer postoje etablirani procesi na tržištu, održavanje partnerskog statusa je kompleksnije. Što je nivo partnerskog statusa viši, to je odgovornost veća, potrebna su veća ulaganja u razvoj resursa, te potpuno drugačiji i inovativniji pristup korisnicima.

Ove godine smo unaprijedili status kod Fortineta i postali jedan od dva partnera u Bosni i Hercegovini sa izgrađenim Advanced statusom, te dodatno kroz kvalitetnu edukaciju naših resursa osigurali specijalizaciju za SD WAN – tehnologiju koja se koristi za upravljanje mrežnom sigurnosti, te dizajnom i implementacijom mrežnih uređaja. Pored SD WAN specijalizacije, posjedujemo ekspertizu za implementaciju Fortinet WAF rješenja, koje u doba povećanih sigurnosnih rizika predstavlja mandatorni dio IT i Security infrastrukture u srednjim i velikim organizacijama.

Također, ističem da smo ove godine po prvi put u Bosni i Hercegovini i peti put u Srbiji proglašeni za Microsoft partnera godine.

• Dakle, historijski gledano Comtrade System Integration d.o.o. Sarajevo je sa Microsoftom razvio dublji partnerski odnos, a ovo priznanje je samo potvrda dugoročne suradnje?

– Partnerski odnos sa kompanijom Microsoft podrazumijeva da Comtrade System Integration u BiH posjeduje proširenu domensku ekspertizu u Microsoft tehnologijama, ali i značajno razumijevanje specifičnosti poslovne problematike u raznim industrijama u kojima korisnicima već godinama isporučuje rješenja koja im omogućavaju da unaprijede svoje poslovanje.

Kompanija u svojim redovima broji desetine softverskih inženjera, biznis analitičara i konsultanata za digitalnu transformaciju – nosioce prestižnih profesionalnih certifikata za najnovije tehnologije i sa praktičnim iskustvom u implementaciji kompleksnih projekata. Duboko razumijevanje tehnologija i iskustvo sa implementacijom istih omogućava kompaniji da bude čest izbor korisnika za svu problematiku u vezi sa Microsoft Azure, Microsoft Power Platformu, poslovne aplikacije i moderno poslovno okruženje, kao i u domenu informacione sigurnosti. 

Ovogodišnja nagrada oslikava izvanredan rezultat u isporuci rješenja zasnovanih na Microsoft tehnologijama kao što su Microsoft Cloud i određena platformska rješenja koja imaju značajan pozivitan utjecaj u poslovnom okruženju klijenata. Kroz priznanje je Comtrade System Integration u BiH prepoznat kao partner koji kroz sopstevnu inovaciju približava Microsoft rješenja klijetima i njihovom specifičnom radnom okruženju.

• U majskom izdanju Banke&Business prenijeli smo detalje održane konferencije Finance day, koju je Comtrade System Integration d.o.o. Sarajevo organizirao u suradnji sa Udruženjem banaka Bosne i Hercegovine i Američkom privrednom komorom. Od ove godine ste strateški orijentisani razvoju poslovanja u finansijskom sektoru. Kako vidite budućnost bankarstva kada je u pitanju digitalizacija?

– Finansijske institucije, dominantno banke su industrija koja se brzo i efikasno prilagođava tehnološkim promjenama. U vremenu kada se tehnologije mijenjaju svakodnevno, a globalna kretanja su potpuno nepredvidiva, teško je govoriti o budućnosti ove industrije. Ipak, siguran sam da će banke i dalje biti lideri digitalne transformacije i raduje me činjenica da smo kao kompanija to prepoznali i na vrijeme reagirali prilagođavajući naš portfolio i ljudske resurse potrebama finansijskih institucija. S nama u timu je već više od pola godine Merima Mahmutović, zadužena za upravljanje razvojem poslovanja finansijskog sektora. Merima se pridružila IT sektoru, nakon višegodišnjeg bankarskog iskustva i vjerujem da će kroz naredna pitanja dati odgovore o portfoliju naših rješenja namijenjenih finansijskim institucijama.

Merima Mahmutović: Ponosni smo na širinu portofolija u finansijskom sektoru

• Gospođo Mahmutović, Vaš rad u Comtrade System Integration d.o.o. Sarajevo usko je vezan za finansijski sektor. Možete li nam reći šta sve Comtrade System Integration nude korisnicima u finansijskom sektoru?

– Finansijske institucije su za nas primarno banke i osiguravajuća društva, a uspješno surađujemo i sa mikrokreditnim sektorom te leasing kućama. Budući da trendovi u bankarstvu i osiguranju podrazumijevaju usvajanje novih poslovnih strategija i implementaciju smjernica za digitalnu transformaciju, mi u Comtrade System Integration bili smo animirani portfolio rješenja prilagoditi trendovima, vodeći računa o različitosti tehnologija, ali i razumijevanju poslovnih procesa iz različitih biznis linija.

Danas naš portfolio rješenja namijenjen finansijskim institucijama uključuje:

•      ICT rješenja već pomenutih vendora;

•      Cloud infrastrukturu, skalabilnu i sigurnu i sa izvrsnim performansama;

•      Upravljanje podacima, rješenja koja imaju za cilj unaprijediti proces donošenja odluka u realnom vremenu i zamijeniti tradiocinalno excel izvještavanje za interatkivne dashboard-e;

•      BPM rješenja, kojim omogućavamo strukturiranje, optimizaciju i digitalizaciju različitih poslovnih procesa, uz smanjenje troškova i unapređenje operativne efikasnosti;

•      CRM i CX rješenja namijenjena organizacijama koje žele automatizirati određene prodajne procese, razumijeti klijentove potrebe i ponuditi personalizirane proizvode u svrhu izgradnje izvrsnog korisničkog iskustva;

•      DMS rješenja kojim gotovo uvijek osiguravamo da Banke unaprijede produktivnost za 50%, smanje vrijeme potrebno za pretragu dokumentacije za 70% i smanje troškove papira za 90%.

Dakle, naša rješenja namijenjena finansijskim institucijama su pažljivo segmentirana i unutar svakog razvojnog tima zapošljavamo isključivo specijalizirane kadrove, koji su izgradili ekspertizu ne samo na tehnologijama, nego i poznavanju poslovnih procesa naših korisnika u finansijskom sektoru. To znači da osim programera upošljavamo poslovne konsultante koji su usko vezani za industriju korisnika i jako dobro razumiju njihove probleme, regulatorna ograničenja, procesne korake i u mogućnosti su ponuditi kvalitetna, prilagođena rješenja.  

• Možete li nam reći više o najnovijim rješenjima iz ovog portfolija, koja su usklađena sa najnovijim tehnologijama? Kojim rješenjima se možete pohvaliti u odnosu na konkurenciju kada su u pitanju finansijske institucije?

– Prije svega, mišljenja sam da nas upravo širina portfolija u finansijskom sektoru odvaja od konkurencije i na to smo iznimno ponosni. Međutim, koliko god je to dobro, toliko zahtijeva veću odgovornost i posvećenost, jer kontinuirano se moramo kretati u korak sa tržišnim promjenama, tehnološkim napredovanjem i zadržati ključne ljudske resurse.

Svakako, dio naših rješenja je razvijen upravo za finansijske institucije koje su lideri inovacija na svom tržištu, te koje su zauzele potpuno disruptivan pristup digitalnoj transformaciji.

U našem portfoliju rješenja namijenjenih finansijskim institucijama, možemo izdvojiti Digitalnu banku i LOS rješenje (Loan Origination Solution). Oba projekta su implementirana u jednoj od vodećih regionalnih bankarskih grupacija. Očekujemo da će i finansijskim institucijama u Bosni i Hercegovini, sa budućom promjenom regulative, sve funkcionalnosti i benefiti ovog rješenja biti u potpunosti iskoristive kao što je to već slučaj u drugim zemljama regiona. S tim u vezi, implementacijom projekta Digitalne Banke omogućavamo samo jedan dolazak klijenta u poslovnicu dok je ostatak procesa u potpunosti digitalizovan.Digitalna banka će omogućititi klijentima da otvore račun, ugovore paket ili bilo koju drugu uslugu iz bančinog kataloga prizvoda, kroz bilo koji prodajni kanal i na bilo kojoj lokaciji. Kompletan proces se mjeri u minutama, što klijentu donosi izvrsno korisničko iskustvo, a banci nemjerljivu uštedu vremena u odnosu na tradicionalni bankarski proces.

Osim projekta Digitalne banke, spomenut ću i projekat Digitalnog ili Modernog radnog mjesta, koji uspješno implementiramo u internacionalnim bankarskim grupacijama i osiguravajućim kućama. Naime, riječ je o projektu automatizacije jednostavnih back-office poslovnih procesa, uz korištenje Microsoft Power platforme. Ova platforma je primarno namijenjena organizacijama koje su korisnici Microsoft 365 licenci, te koje žele u potpunosti iskoristiti poslovne benefite koje pružaju ove licence. Na platformi je moguće razvijati poslovni proces ili ga robotizirati kroz RPA, na način da se manuelni, repetetivni koraci pretvaraju u automatske. Pandemija nam je pokazala da postoji snažna potreba za optimizacijom procesa, digitalizacijom kanala komunikacije i promjenom organizacijske kulture. Remote način rada je zahtijevao brzo prilagođavanje, ne samo u infrastrukturnom već i u aplikativnom smislu. Mi smo prepoznali ulogu i značaj interne poslovne transformacije i odlučili da iskoristimo mogućnosti Microsoft 365 licencnog paketa, te ponudimo rješenja koja će omogućiti interaktivnu i potpuno digitalnu kolaboarciju zaposlenika, koji sudjeluju u određenim procesima. Aplikacije koje smo razvili na ovoj platformi su: Elektronske sjednice za Upravu i Nadzorni Odbor, Car Fleet Managmanet, Asset Managament i Aplikacija za automatizaciju odlučivanja i potpisivanja odluka Kreditnog odbora. Također, razvili smo i veliki broj robota, koji se uspješno koriste u bankama i osiguravajućim kućama, kao što su automatizacija obrade, plata, spiskova i obustava, preuzimanje različitih izvještaja iz internih i eksternih baza, automatizacija izdavanja potvrda klijentima i mnogi drugi.

• Spomenuli ste rješenja u portfoliju koja se odnose na digitalizaciju prodajnih procesa i back-office procesa u finansijskim institucijama, što s jedne strane doprinosi povećanje prodajnih rezultata ili s druge strane smanjenje troškova. Da li postoje rješenja koja su namijenjena recimo finansijskim odjeljenima i njihovim često kompleksnim procesima planiranja i budžetiranja?

– Lično sam mišljenja da za uspješnu digitalnu transformaciju nije dovoljno promjene uvoditi u samo jednu poslovnu liniju, već da je neophodno sinhronizirati projekte digitalizacije unutar svih organizacionih djelova. Zbog toga mi je iznimno drago da Comtrade System Integration implementira EPM rješenje, globalnog giganta Oracle. EPM je softver za upravljanje performansama koji pomaže analizi, razumijevanju i izvještavanju unutar svake organizacije. EPM se odnosi na procese dizajnirane da pomognu u planiranju budžeta, predviđanju i izvještavanju o poslovnim rezultatima, te da konsolidiraju i finaliziraju finansijske izvještaje. Ovo rješenje pruža podršku u procesu donošenja odluka višeg menadžmenta, jer u realnom vremenu dobivaju informacije o rezultatima poslovanja, profitabilnosti po proizvodu, poslovnom segmentu, regiji, poslovnici i sl. I takve izvještaje ne čitaju u excel tabelama nego interaktivnim dashboard-ima, što donosi potpuno drugu dimenziju i omogućava fleksibilniji pristup za naredne korake. EPM rješenje prvenstveno koristi uprava, direktor finansija, odjeli Računovodstva i controllinga, dok odjeli kao što su HR, prodaja, marketing, IT, EPM koriste za oprerativno planiranje, budžetiranje i izvještavanje.

• I za kraj ovog razgovora, recite nam kako gledate na razvoj fintech ekosistema u odnosu na tradicionalno bankarstvo? Hoće li poslovnice banaka izumrijeti?

– Kompanija Comtrade System Integration je partner bankama u digitalnoj transformaciji i kao takva je i sama fintech. Međutim, za razliku od onih FintTech kompanija, koje u cijelosti isporučuju klijentima bankarske proizvode i usluge, naša poslovna filozofija je da uklopimo inovativna tehnološka rješena u poslovanje banke, te da im omogućimo fleksibilno prilagođavanje tražišnim kretanjima.

U Bosni i Hercegovini još uvijek nemamo PSD2 regulativu i open banking, te je stoga teško i govoriti o progresivnom razvoju fintech ekosistema. Iako poslujemo u uvjetima izraženih regulatornih ograničenja, Banke u Bosni i Hercegovini su i dalje lideri inovacija. Što se tiče poslovnica, u EU se svake godine u prosjeku zatvori oko 7.000, uz istovremeno rapidan porast digitalnih servisa. Ipak, ne mislim da u BiH uskoro možemo očekivati “izumiranje” poslovnica, ali njihovu digitalnu transformaciju svakako da, što će doprinijeti njihovom efikasnijem poslovanju i jednostavnijem prilagođavanju novim generacijama klijenata.
(promo B&B)